Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Miért szoknak rá az autósok a...

Miért szoknak rá az autósok a butaságra?

Figyelt kérdés
Például megállnak ott, ahol nekik van elsőbbségük, ezzel veszélyt teremtenek. Konkrét példa, amikor az út egyik oldalán fut a bicikliút, majd egy ponton a másik oldalt folytatódik, és sárga vonal köti össze őket az úttesten, ott kell átkelnie a kerékpárosnak. Ilyen helyzetben mindig a biciklisnek van STOP táblája, hiszen nem gurulhat csak úgy keresztül az úton. Rendre tapasztalom, ha várakozik egy biciklis, akkor megáll az autós. Nem veszik észre, hogy a biciklisnek STOP van, azt gondolják, hogy valamiféle zebra van ott. Vagy olyan is van, hogy körforgalomból kihajtva keresztezi az út a bicikliutat, a biciklisnek STOP tábla van szintén, de az autós mégis megáll bent a körforgalomban, hogy elengedje. És szintén nem azért engedi el, mert annyira előzékeny, hanem mert nem tudja, hogy ott nem a bringásnak van elsőbbsége. Az a baj, ezzel a viselkedéssel a kerékpárosokat rászoktatják arra, hogy akkor is menjenek, ha nincs elsőbbségük.

2023. júl. 13. 10:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
33%

De észreveszik. Csak mivel a biciklizésnek nem feltétele semmiféle közlekedési alapismeret (és nézve a biciklis közlekedési morált is), nem bízik az autós benne, hogy a biciklis adott esetben be is fogja tartani a szabályokat és nem fog eléhajtani mégis.

És nyilván emellé vannak fogalmatlan autósok is.

2023. júl. 13. 10:21
 2/12 A kérdező kommentje:
Szerintem minden biciklis érti, hogy mit jelent a STOP.
2023. júl. 13. 10:26
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Minden bizonnyal de igen, előzékenységről van szó.

"nem tudja, hogy ott nem a bringásnak van elsőbbsége"

A közlekedésben résztvevő személy folyamatosan vizsgálja a környezetet. A STOP (illetve elsőbbségadás kötelező) tábla alakja jellegzetes, semmi mással össze nem téveszthető, adott esetben hátulról is észrevehető. Tehát az autós tudja vagy legalábbis tudnia kell, hogy neki van prioritása.

"ezzel a viselkedéssel a kerékpárosokat rászoktatják arra, hogy akkor is menjenek, ha nincs elsőbbségük"

A fentiek vonatkoznak a kerékpárosokra, nekik is ismerniük kell a közúti közlekedés szabályait, noha vizsgát tenni nem kötelesek. Ezzel nem a szabálytalanságra szoktatja rá őket az autós, épp ellenkezőleg, gesztust tesz, amely jótékonyan hathat az adott személy közlekedési moráljára, lehetőleg hosszútávon.

2023. júl. 13. 10:44
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
#2: Ezt nem veheted készpénznek. Ahogy bármelyik másik szabály ismeretét sem
2023. júl. 13. 11:20
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

Ugye ismered a példabeszédet, hogy kinek van elsőbbsége?

Akinek megadják.

Amúgy meg egy bringás gázolás (főleg ha komoly a sérülés) sosem zárul annyival, hogy "na bumm, nem állt meg és elcsapták".

Neked, aki aki a járdásról -mint kívülálló- látod az esetet, lehet hogy csak ennyi, aki az autóban ül, azt viszont úgy megrángathatják, hogy a hajára kenheti az elsőbbségi jogát.

2023. júl. 13. 11:31
 6/12 anonim ***** válasza:
68%
saját szememmel láttam ma, hogy a biciklis kihajtott az egyenesen haladó autó elé, pedig a biciklisnek táblája volt. Elém simán lehajtanak az úttestre a bicikliútról, az egyenes bicikliútról!! ami a járdán megy. mert úgy közelebb a körforgalom, mintha végigmenne. Semmi kalimpálás, hogy elém jön balra.
2023. júl. 13. 11:56
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Bringával közlekedve én sem szeretem ezt a helyzetet. Látom hogy jön az autó, lassítok, meg is állok, de inkább csak azért is el akar engedni, holott ha menne, mindketten előbb mehetnénk tovább.
2023. júl. 13. 12:46
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Autóba is ülök és bringázok is, szinte 50-50%-os napi leosztásban.

Ám ha elsőbbségem van, akkor is az lebeg a szemem előtt, hogy kétkeréken nekem van nagyobb buknivalóm.

Egyszerűen nem kell húzgálni az oroszlán bajszát, nyomorult 20-30 másodpercért.

2023. júl. 13. 13:10
 9/12 anonim ***** válasza:
71%

"Például megállnak ott, ahol nekik van elsőbbségük, ezzel veszélyt teremtenek."

Önmagában az elsőbbségről való lemondással nem teremtesz veszélyhelyzetet.

"ezzel a viselkedéssel a kerékpárosokat rászoktatják"

Nem szoktatnak rá senkit, hiszen attól, hogy engem kienged valaki vagy elenged, még legközelebb ugyanúgy nem fogok szabálytalankodni.

2023. júl. 13. 13:48
 10/12 anonim ***** válasza:
47%

"Önmagában az elsőbbségről való lemondással nem teremtesz veszélyhelyzetet."

De.

Mást lát az autós, mást a biciklis. Számtalanszor kivasaltak volna, ha elfogadom a felkínált elsőbbséget.

A felkínált elsőbbséggel az is baj, hogy hiába figyelmes az, akin ezzel segíteni akarnak, érzékelve, hogy 'ez a rendes ember most miattam vár, pedig lehet, hogy várja otthon a bableves', nagyobb valószínűséggel hoz elhamarkodott döntést, és egy másik sávban, vagy másik irányból érkező járművel kerül kellemetlen helyzetbe.

Inkább arra szoktam buzdítani az ismerőseimet, ha biciklist látnak az út szélén várni, persze el nem gázolva őket, de ha elsőbbségük van, éljenek vele határozottan, félreérthetetlenül. A sok előzékenykedés megzavarja az esetleg hiányos KRESZ-tudású bicikliseket.

És folytatni szoktam: ahol viszont a bicajnak van elsőbbsége, ott kérem, adják meg, na meg az irányjelzőt megfelelően használva tudassák, ha kilépnek körforgalomból.

Egyetértek a kérdezővel, gördülékenyebben haladna a normál forgalomm, ha mindenki élne a lehetőségeivel.

Dugóban, csúcsforgalomban érzem előrevivőnek a kölcsönös udvariaskodást, anélkül az alárendelt irány tényleg nehéz helyzetbe kerülne, én erre korlátozom az elsőbbségi sorrend megfordítását, akár bicajjal, akár autóval vagyok.

2023. júl. 13. 14:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!