Mit szólnátok a javaslatomhoz?
Az ötletem az, hogy ha valaki súlyos szabálytalanságot követ el (részegen vezet, piros lámpa, súlyos gyorshajtás, stb.) akkor ne csak pénzre büntessék. Ennek gyakorlatilag alig van hatása, a gazdagok könnyedén kifizetik, egy réteg pedig a végtelenségig húzza, majd nem fizet, mert szegény. Szerintem sokkal visszatartóbb lenne, ha a hatóságnak joga lenni elkobozni az elkövetés eszközét, a kocsit. Részegen vezettél? Szonda kimutatta? Kérem kiszállni, a kocsi megy egy telephelyre fél évre és pá. Ennek sokkal nagyobb visszatartó ereje lenne. Hol a bömösöd? Hát porosodik fél évig a zsaruknál. Most gyakorlatilag ha valakit megbüntetnek, kifizeti, majd ugyanúgy visszaül és vezet újra részegen. Ha elvennék a kocsit, az automatikusan igazodna a jövedelemhez, hiszen egy csórótól csak egy Suzukit vennének el, ez gazdag csávó meg a Mercijét bánná. És ez nem új dolog, ha Angliában biztosítás vagy TAX nélkül vezetsz, azonnal elveszik a kocsidat ott helyben, telephely, és kiválthatod a büntetés, a szállítási költség és a tárolási költség kifizetése után. És ez hatásos. Hogy a szomszéd kocsijával voltál? Oldd meg a vitát, amit okoztál.
Meddig kell még tutujgatni azokat, akik a tolarancia legapróbb jele nélkül száguldoznak, életeket kockáztatnak, mert azt gondolják, hogy megtehetik?
Én is hasonlóban gondolkoznék.
Súlyosabb esetben akár bevonni a jármű összes papírját, és lehetne valami opció, hogy forgalomba többet nem helyezhető akkor sem, ha eladja. Ez azonnali értékvesztés lenne.
Másik opció, hogy természetesen az elkövető költségén elkobozni és elraktározni a járművet X időre. Súlyosabb esetben elkobozni és elárverezhető lenne.
Az biztos, hogy ilyen megoldás fájna annak is akinek drága a kocsija meg annak is akinek csak Suzukira telik.
Igen, az utolsóhoz hozzátenném, hogy ha tudom, hogy az ismerősöm bátran volán mögé ül piásan, vagy örömmel megy 90-en városon belül, akkor nem adom oda neki. Szerintem ennek nincs semmilyen hátulütője. Másik bökkenő lehet a céges kocsik ügye. Ott is megoldható, hogy levonják a sofőr fizetéséből, de abban benne van a kockázat, hogy az illető felmond, majd utána mehet a pereskedés, ami szokás szerint évekig tart.
Egyetlen dolog, amivel nem értek egyet, az a piros lámpa. Veszélyes hiba, de azt még nem tenném bele az ittas vezetés és a drasztikus gyorshajtás kategóriájába, mert könnyen támadható lenne, azzal, ha valaki pont a sárgán csúszik át, és egy kötekedő rendőr pirosnak látná.
#8 Nyilván ezért van mérlegelési lehetőség.
Én mondjuk ezért tenném kötelezővé a menetrögzítést is ami adott esetben tudná igazolni, tisztázni a helyzetet.
Az nyilván megint más kérdés mennyivel jobb "véletlenül" átmenni egy piroson.
A piroson áthaladás, lehet egy benézett sárga is. A rendőrök egy jó része nem foglalkozik a sárgán áthaladókkal, de meg kell hagyni, hogy vannak kötekedő, mindenben a rosszat néző rendőrök, akik simán neked mennek a bónuszért, és ismerjük be, senki nem akar belemenni egy jogi hercehurcába egy tahó rendőr miatt. Továbbá ez csak további pánikolást hozna elő, ami miatt a félénk vezetők satufékekkel állnának meg a hirtelen sárga miatt, amin simán átmehetnének gyorsítás nélkül. És - ahogy fent is említették - a kiegészítő nyilak is problémások lehetnek. Az enne az eredmény, hogy a már zöld kiegészítőt megközelítők, inkább meg sem próbálnának átmenni rajta így feltartanák a forgalmat. Ezt egyébként megoldhatnák azzal, ha a kiegek villognának váltás előtt. Itt a városban ismerek egy kereszeződést, ahol a kiegészítő, konkrétan öt másodpercig világít, ami már sok tanuló bukását okozták, de nem tesznek ellene semmit. Egy tapasztalatlan sofőr el sem indul ennyi idő alatt.
A részegen vezetést, gyorshajtás nem lehet véletlenül elkövetni. Azonban a szembe sávba autókázást, bűntetőfékezést (100%-ben bizonyított esetben), erőszakoskodást még besorolnám ebbe a kategóriába
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!