Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Valóban ennyire veszélyes...

Valóban ennyire veszélyes lenne az autópálya-leállósávban állni?

Figyelt kérdés

Többfelé írják, hogy 20-30 perc, amit (átlagosan persze, de) baleset nélkül ki lehet húzni a leállósávon.

Ezt hitelt érdemlő vizsgálatok támasztják alá?

Vagy nem úgy született ez a megállapítás, hogy (üres leállósáv esetén) megnézték, átlag hány percenként téved oda egy autó? Csak mert nyilván ha van ott valaki/valami, azt azért legtöbben észreveszik és nem mennek neki.

Ettől függetlenül nyilván veszélyes ott tartózkodni, főleg vészvillogó/3szög nélkül, de azért mégsem annyira, mint amit fenti megállapítás sugall. (Az mondjuk szvsz kb a Hundaroringre lehetne igaz.)

2023. márc. 12. 22:50
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Elszállt a kuplungom, éppen csak ki tudtam gurulni a leálló sávba. Vártam az autómentőt, kb. 30 perc. Kitettem a háromszöget, de 10 percig ki sem tudtam szálni a kocsiból, olyen közel mentek el mellettem. A háromszög sem sokat számított. Kicsit elbambul egy kamionos, biztos lelök azt útról.
2023. márc. 12. 23:02
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Nekem jobb tapasztalatom van.

Gyorsforgalmi autóúton haladtam. Ez 2x2 sávos, osztottpályás út, csak abban különbözik az autópályától, hogy a leállósáv murvás, nem aszfaltos és szintkülönbség van. Elaludtam, összetörtem az autót, keresztben állt a két sávban. Senki nem hajtott belém, hanem megálltak, segítettek letolni az autót. Az autóm állt a murvás leállósávon, közben jöttek a rendőrök, mentők, tűzoltók, közútkezelők végül az autómentő. Legalább másfél órát álltam ott, teljesen normálisan lehetett közlekedni az álló járművek között. Csöppet sem éreztem magam veszélyben (meg egyébként is a balesetemet próbáltam lelkileg feldolgozni).

2023. márc. 12. 23:53
 3/8 anonim ***** válasza:
59%

Autópálya azért veszélyes mert egyrészt legálisan "száguldozhatsz" rajta ami sok ember szerint azt jelenti, hogy ami a csövön kifér. Ehhez hozzávetődik az is, hogy az autópályák azok olyan szép széles, két vagy többsávos egyenes utak amely sok embert tovább késztet arra, hogy tapossa neki.

Másrészt meg az autópálya megyéket, országokat átszelel így rengeteg ember megfordul rajta és minél több ember fordul meg rajta annál nagyobb az esélye, hogy hülyébe bukkansz, illetve emiatt fontos tranzit útvonal így rengeteg külföldi használja akik ki tudja hány órája úton vannak már. Könnyen előfordulhat 30 perc alatt, hogy találkozol egy olyan kamionossal aki kicsit kilóg a leállósávba és meg is történt a baj.

2023. márc. 13. 02:44
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Nézd, én igazán nem sokat autópályázol, talán ha havonta egyszer , de mindig látok olyan kamionost, akinek minimum bizonytalan a sávtartása. Kocog egész nap 80-90-nel, ki tudja hány órája már, közben mindennel szórakoztatja magát, hát nem csoda, ha olykor a leállósávban legelészik vagy összetolja a torlódó sort egyik-másik.
2023. márc. 13. 06:07
 5/8 anonim ***** válasza:
87%
Szerintem kicsit kifordítják ezt a statisztikát az elrettentés céljából. Úgy adják elő, hogy aki megáll a leállósávon abba nagy valószínűséggel 20-30 percen belül bele fognak rohanni. Szerintem inkább arról van szó, hogy akibe belerohantak, az általában 20-30 percen belül történt. Azaz ha belerohannak, akkor az valószínűleg 20-30 percen belül fog megtörténni. Naponta rengetegen kénytelenek megállni a leállósávon műszaki hiba miatt, és azért 20-30 percen belül nem mindig ér oda az autómentő. Ennek ellenére szerencsére még sem csattannak bele minden műszaki hibás autóba.
2023. márc. 13. 09:14
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Fene tudja hogy lehet-e ezt számszerűsíteni, de megsüvegelendő tanács hogy ha kedves az életed akkor nem ücsörögsz leállósávban lerobbant autóban segítségre várva, még akkor sem ha kiraktad a háromszöget.
2023. márc. 13. 21:07
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Az átlag 20 perc egy Autópálya Kezelő riportban szerepelt. Annyi tanulsága mindenképpen van, hogy ha mégis meg kell állnod, akkor a kocsiból ki és át a kerítás túloldalára mert bármikor le fog túrni valaki,
2023. márc. 13. 21:11
 8/8 anonim ***** válasza:
Szerintem úgy értendő a dolog, hogy 20-30 perc általában, mire kiér az autómentő, 25 sárga villogóval kidekorálva. Ez már inkább feltűnik az elbambulóknak is, mint egy egyszerű személyautó az út szélén. Ezért az autómentő nélküli 20-30 percben történik a balesetek zöme.
2023. márc. 15. 11:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!