Itt mi a helyes áthaladási sorrend?
Ott a motoros, elsőbbséget kell adnia az autósnak jobbkéz szabály miatt, tehát Ő nem haladhat tovább.
Ott a villamos, elsőbbséget kell adnia a motorosnak a kanyarodási szabály miatt.
Ott az autós, a villamossal nem áll elsőbbségi viszonyban, a motorossal szemben elsőbbsége van.
1. Tehát először az autós halad tovább.
Marad a motoros és a villamos.
A villamosnak elsőbbséget kell adnia a motoros számára a kanyarodási szabály miatt. 2. Így a motoros halad át másodikként.
3. A villamos pedig harmadikként.
A helyes sorrend tehát: B, C, A.
Mivel az autós a motoros előtt halad át, a villamos pedig a motoros után, ezért nem haladhatnak át egyszerre a kereszteződésen.
Lenne még egy kép amit nem értek.
Itt az első gondolatom szerint a mentőé az elsöbbség ezt követően az A jelű kis ivben jobbra kanyarodo mivel annak minden elsőbbsége van majd a D és a B egymés mellet egyenesen elhalad.
De a megoldás szerint D hamrabb mehet mint A de miért? Azt hittem az kis ivben kanyarodás erösebb mint a jobbkéz szabály.
Nem jól olvasod a szöveget
Kicsit átszerkesztem, de ugyanazt jelenti
1. mentő
2. D és A egyszerre
3. végül a B
===
41%-os! Piros helyett gondolkodj! Jó válaszokat nyomogatsz le.
#14 Majdnem jól látod és #15 jól írta. A mentő az első, egyértelmű. Utána nyilván A jelű kis ívben jobbra, ő mehet, de vele egyidőben simán elmegy a D, mert nem keresztezik egymás útját, D egyenesen megy (kanyarodási szabály nem köti) és jobbra sem érkezik neki senki (jobbkéz-szabály sem köti). B viszont nem mehet, amíg A nem ment el.
Jobbkéz-szabály és kanyarodási szabály egyenlő erősségű egyébként. A jobbra kis ív az első meg nem szabály, csak ez az eredménye minden elképzelhető szituációnak, ahol van legalább egy jármű, ami jobbra kanyarodik.
#8-as vagyok, elismerem, tévedtem, B-C-A
de mentségemre szóljon, amiket én ismerek hasonló kis utcás derékszögű kereszteződések a valóságban (igaz, lámpával), ott egyikben sem férne el a balra kanyarodó villamos mellett a jobbra kanyarodó "B" jelű gépkocsi. pl. pesterzsébet tele van ehhez hasonló kereszteződésekkel:
Aki szerint egyenrangú kereszteződésben nem érvényes az az erősorrend, hogy egyenesen, jobbra kis ívben, balra nagy ívben, tolatás, az inkább ne vezessen. A és B mehetne egyszerre, ha csak ketten vannak.
A köteles elsőbbséget adni C-nek. Teljesen egyértelmű, hogy BCA a sorrend, a program is ezt jelöli helyesnek (zöld háttér).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!