Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Honnan tudhatom meg, hány...

Honnan tudhatom meg, hány büntetőpontom van?

Figyelt kérdés

Elég sok piroson áthajtottam már sajnos, akire abszolút nem vagyok büszke:(.

Még nem kaptam csekket, viszont nem tudom van-e büntetőpontom, hogyan tudhatom meg?

2022. nov. 1. 14:19
 1/4 anonim ***** válasza:
89%

2 másodperc volt rákeresni.

[link]

2022. nov. 1. 14:41
 2/4 anonim ***** válasza:
87%
Ha van ügyfélapud, akkor itt: [link]
2022. nov. 1. 14:41
 3/4 anonim ***** válasza:
83%
Csekk érkezése nélkül büntetőpontod se lehet. Ha valóban sok tilos-jelzésen mentél át.
2022. nov. 1. 15:04
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Előéleti pontokat nem suttyomban osztanak, mikor háttal állsz, vagy alszol.

„3. § (2) A szabályszegés miatt eljáró hatóság által hozott határozatban, a helyszínen alkalmazott közigazgatási bírság és a helyszíni bírság esetén az elismervényben (tájékoztatóban) tájékoztatni kell az elkövetőt az elbírált cselekményhez - jogszabály által - rendelt pontok számáról. A határozat megváltoztatása, illetve téves tájékoztatás miatt az első fokon eljárt hatóság, a helyszínen alkalmazott közigazgatási bírság és a helyszíni bírság kiszabása esetén a bírságot kiszabó hatóság értesíti az elkövetőt a jogszabály által a szabályszegéshez rendelt pontszámról.

(3) A bírósági határozattal elbírált cselekményhez rendelt pontok számáról az elkövetőt a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv (a továbbiakban: Nyilvántartó) tájékoztatja.”

↑ 2000. évi CXXVIII. törvény a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről hatályos szövegéből.

Ha felvétel alapján, mint a nyilvántartásban szereplő üzembentartó kapsz közigazgatási bírsághatározatot, azzal nem kerül megállapításra a vezető személye, tehát nem adnak előéleti pontot, mert nem tudják, kinek kéne adni. Nem csak az üzembentartó vezetheti az autót. (Olyan üzembentartó is van, akinek nincs is vezetői engedélye.)

Az objektív felelősség alapján az üzembentartó kapja a bírságkivetést, de előéleti pontról szó sincs.

Arról meg csak tudsz, ha megállítás esetén írásos tudomásulvétel mellett átveszed a megállapító határozatot, vagy ha akkora ügyed van, ami bíróságra került, és az ott hozott határozat tartalmazza az előéleti pont megállapítást is.

2022. nov. 2. 01:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!