Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Bemértek így engem?

Unikornisszarv kérdése:

Bemértek így engem?

Figyelt kérdés
Városban mentem, 50es tábla van, állt az út szélén egy rendőr autó amibe fel volt szerelve a traffipax. Én 70el mentem ott, de a rendőr autóba nem ült senki csak a kamera volt. Mikor mentem vissza arra felé megálltam és benéztem a rendőrautóba, a trafi képén meg volt állva a kép egy másik autóról.

2022. szept. 13. 15:57
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
89%
Akkor jó eséllyel megúsztad, mert a legtöbb autó gyárilag szándékosan pár %-kal többet mutat a valósnál.
2022. szept. 13. 18:05
 12/19 Alex Fly ***** válasza:
32%
Remélhetőleg igen.
2022. szept. 13. 20:05
 13/19 anonim ***** válasza:

Jól írják, a traffi nem az autó óráját nézi, hanem objektíve a sebességét méri meg.

Mindenkinek illene tudnia, hogy a saját autójának órája milyen sebességnél kb. mennyit mutat. Pl. GPS alapján megnézhető.

Én már vagy 10 autónál néztem, ebből 1 nagyjából pontos volt, a többi esetében többet mutatott, volt, ami 8-10%-kal.

Objektív felelősség 66-tól van, a műszerek pontatlansága általában 3, ezért 69-re állítják őket, hogy bíróságon is védhető legyen a büntetés. (Több rendőrtől is hallottam már.)

2022. szept. 15. 16:06
 14/19 anonim ***** válasza:

13. Elfogadom azt amit írsz, de 50-es limitnél az 50,00000000000001 km/h sem szabályos. Más kérdés, hogy a műszer nem pontos. És azt is értem, hogy mivel a kocsiban sincs hitelesített sebességmérő, ezért van egy kis ráhagyás. Teljesen rendben. Csak a rendeletalkotót nem értem, hogy aki az objektívet kitalálta, miért tett erre még rá egy csomót? Csekket miért nem lehet 54-től küldeni, ha helyben megállítva meg bírságolható az autós.

De hogy a nagyvonalúsághoz még hozzácsapnak, számomra felfoghatatlan.

2022. szept. 15. 16:11
 15/19 anonim ***** válasza:

✎ 13/ válaszból: [Objektív felelősség 66-tól van, a műszerek pontatlansága általában 3, ezért 69-re állítják őket, hogy bíróságon is védhető legyen a büntetés. (Több rendőrtől is hallottam már.)] 2022. szept. 15. 16:06

Jól hallottad, csak eszerint nem tudod az okát. Attól, hogy 69 km/h-s mért sebességtől készítenek felvételt, nem azt jelenti, hogy csak azokról a járművekről készül felvétel, amelyek 50 km/h megengedett legnagyobb sebességű útszakaszon legalább 69 km/h tényleges sebességgel haladnak.

A sebességmérő hitelesítésről szóló rendeletek alapján mind a radaros, mind a lézeres sebességmérők hitelesnek tekinthetők, ha a mérőeszköz hibahatára

─ álló mérőeszköz esetén

• 100 km/h sebességig ± 3 km/h,

• 100 km/h sebesség felett ± 3%.

─ mozgó mérőeszköz esetén

• 100 km/h sebességig ± 5 km/h,

• 100 km/h sebesség felett ± 5%.

(A radarosról szóló rendelet száma HE 62/7-2011, a lézeresről szólóé HE 62/6-2014.)

A közlekedési közigazgatási bírságokról szóló 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet 1. melléklete szerint 30 ezer Ft-os közigazgatási bírsággal sújtandó, aki olyan helyen, ahol a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h, a sebességtúllépése 15 km/h feletti és legfeljebb 25 km/h. (Aztán lépcsősen, az egyre nagyobb túllépések egyre nagyobb bírsággal járnak.)

Mivel a felvételeken a mért sebesség egész számokban kilométer per óra értékben van feltüntetve: [link] , ez azt jelenti, hogy a közigazgatási bírságot 50 km/h + >15 km/h, 66 km/h-tól kell kiszabni.

Igen, de mi van, ha a hiteles egyhelyben álló mérőeszköz hibahatára + 3 km/h? Azt jelenti, hogy 3 km/h-val többet mér, mint a valós sebesség. Az ilyen műszer már a 63 km/h-s valós sebességet is 66 km/-nak méri; jogszabály szerint közigazgatási bírság jár érte, megállítás esetén előéleti pont is; csakhogy, jogtalanul. Emiatt állítják a mérési alsó határt 69 km/h-ra, mert így a hitelesítési felső határon levő mérőszköz is csak a 66 km/h-val haladó járműnél jön izgalomba; igaz 69-nek méri, de jogszabály szerint már jogos a közigazgatási bírság, mert 66-al halad. Ilyenkor nincs „ráadás engedmény”, technikai okból.

És mi van, ha a másik hibahatáron van a műszer, és 3 km/h-val kevesebbet mér, mint a valós sebesség? Akkor az van, hogy a 72 km/h-val haladót fogja 69 km/h-nak mérni, ami már felvételkészítéssel jár.

Vagyis, hogy biztosan ne bírságoljanak jogtalanul, az az ára, hogy mérőeszköz pontatlanságtól függően, 66 km/h-72km/h sávban haladóknál kezdődik a felvételkészítés. Meg lehet bukni tényleges 66 km/h-val is, de lehet, hogy a bukáshoz legalább 72 km/h-val kell haladni. A tényleges pontatlanságtól függően valahol ebben a sávban van, amitől már felvétel készül.

És hogy miért csak a közigazgatási bírsághatártól küldenek bírságot felvétel alapján? Azért, mert ha nem tartozik a közigazgatási bírság hatály alá, akkor a szabálysértési tv. 60. §-val visszaélve megúszható a bírság:

„A tanúvallomást megtagadhatja az, aki

a) az eljárás alá vont személy hozzátartozója,

b) magát vagy hozzátartozóját szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben”.

Azt válaszolja, hogy hozzátartozója vezetett, él a tanúvallomás megtagadásának jogával, nem kívánja megnevezni.

Mivel ez nagyon elterjedt lett, vezetett be a jogszabályalkotó közigazgatási bírságot adott szabálysértésekre, szabálysértés mértékekre. Az üzembetartó csak akkor mentheti ki magát, ha menetlevéllel, illetve eredeti teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt, törvényben felsorolt adatokat tartalmazó irattal bizonyítja, hogy ki vezetett, kinek a használatába adta a járművet. Ezzel nem kerülhető el a bírság, csak áthárítható.

Sokan bekalkulálják pl. a 15 km/h-t; a 40 km/h-s táblát 52-nek értelmezik, hogy azért legyen biztonságos ráhagyás. Van is meglepődés, ha jut rendőr a megállításra, és pl. 58 km/h esetén már kiszabják a helyszíni bírságot. Volt itt már olyan kérdés, hogy hol tehet panaszt, mert lakott területen 62 km/h-val megbírságolták, holott csak 65-től lett volna joguk.

2022. szept. 15. 20:53
 16/19 anonim ***** válasza:

14

Nem azért van a sebességmérésben ráhagyás, mert nem hitelesített az autó km-órája. Ehhez semmi köze. Csak a 3 km/h a ráhagyás, a műszer technológiai pontatlansága miatt. Az embereknek meg tudniuk kell, hogy mennyivel mennek. Pl. nekem volt már a céges autóval, hogy az óra elromlott, és mikor pl. 50-et mutatott, akkor legalább 80-nal mentem. Úgy jártunk vagy két hétig, rossz órával, mert nem lehetett szervizbe vinni. De a rendőrt ez se hatotta volna meg, nekem tudni kell, hogy mennyivel megyek, oszt slussz-passz.

Én se tudom, miért nem 54-től van objektív felelősség. Talán mert lázadás törne ki, útblokádokkal? :)

De az is lehet, hogy az objektív felelősséges ügy ugye közigazgatási eljárás keretében folyik, ami egy viszonylag fajsúlyosabb dolog, mint a helyszíni bírságos szabálysértési ügy, és ezért csak a nagyobb különbségre vonatkozik. Vagy nem tudom.

15

"csak eszerint nem tudod az okát"

Ezt miből gondolod, mégis?

Itt semmi olyat nem írtál, amit én nem tudok száz éve.

2022. szept. 16. 08:48
 17/19 anonim ***** válasza:

[Csak a 3 km/h a ráhagyás, a műszer technológiai pontatlansága miatt.]

Eszerint, mégsem tudod. Nem 3 km/h a ráhagyás, hanem 0 kmh-6 km/h sávban valamennyi; attól függ, hogy mennyi a hiteles műszer valós hibahatára.

A 3 km/h ráhagyás a hibahatár nélküli, abszolút pontos mérőeszköznél adódik.

2022. szept. 17. 09:59
 18/19 anonim ***** válasza:

Jaa, szóval nem sikerült elolvasnod a kérdést.

Ott írja a kérdező, hogy lakott területről van szó, 50 km/h engedélyezett sebességről. Én erre válaszoltam. Ebben az esetben bizony 3 km/h a ráhagyás, a műszer hibahatárából adódóan.

2022. szept. 17. 11:28
 19/19 anonim ***** válasza:

figyi ne járlál igy! 5db baráti társaságos Miskolcról motorral jöttek haza és ugye kanyar is volt meg lejtett is az út

nem 60km\h jöttek 90km / h és igy jó jártak mert ugye nem jött a csekk csak helyszini birság volt

Hülye barátnőm hogyan ez oda kell addni a pénzt most ?-kérdezte

Nem ezt tessék eltenni és fizzese be postán!-mondta a rendör

Ut: mind a 5 megbüntete

2022. szept. 21. 20:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!