A rendőrautó előtt átléphetem kicsit a záróvonalat mert kiakarom kerülni a mély kátyúkat?
Persze indexelve tenném mindezt, de nem egy veszélyes kanyarban mert van néha olyan útszakasz ahol kicsit muszáj átlépni a záróvonalat a rossz útminőség miatt és ha pld. mögöttem lenne egy rendőrautó, akkor megbüntetne?
Elvégre nem fogok egy olyan mély kátyúba belehajtani hogy saját magamat és másokat veszélyeztessek.
Engem egyszer azért állítottak meg, mert kacsáztam előttük. Kerülgettem az unalomig ismert kátyúkat.
Azt gondolták részeg vagyok.
Felénk pld. biztos vagyok benne, hogy nem. Annyira sz@r minőségűek az utak, hogy esküszöm hamarabb büntetnek meg azért ha belemész 😂
Apa rendőr, és nem győzi lekiabálni a fejem, hogy ha kilehet kerülni kerüljem már ki a rohadt kátyúkat (igaza van amúgy, csak friss jogsival még annyira nem egyszerű)
Nincs olyan rendőr felénk, aki ismeri az utakat és megbüntetne. Ha olyan nagy a kátyú mint ahogy mondod, akkor meg ő is nagy valószínűséggel kifogja kerülni. Azért ők sem állatok, hogy viccből büntessenek, illetve valószínűleg ismeri az adott útvonalat.
A KRESZ konkrétan kimondva nem engedi, de vannak benne olyan részek, amiket a rendőr elfogadhat (ha akar), hogy erre is rá lehet húzni.
Pl.:
"3. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles
(...)
c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse"
"25. § (1) Járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni"
"25. § (2) Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni."
De a Btk. és az Alaptörvény (amelyek magasabb rendű jogszabályok) paragrafusaival is lehet magyarázkodni, ha összefutunk egy feljelentgetős rendőrrel, és eljárás lesz belőle, hogy nem fogadjuk el a helyszíni bírságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!