Kettesben vagy hármasban szoktatok kanyarodni?
Skoda Octavia 1.9 dízel autóm van. 6 éve csináltam a jogsit, egy 1.2-es benzines Opel Merivával. Azt tanultam, amit mindenki, hogy kanyarodáshoz a kettes sebességfokozatot használjuk. Azután nem vezettem 5 évig, most néhány hónapja kezdtem újra.
Elég precíznek tartom magam, előtte töviről hegyire újraolvastam egy Kresz-könyvet, hogy a megkopott elméleti tudás ne legyen akadály, és most, olyan 4000 km után a gyakorlaton is érzem, hogy kezd jönni. De furcsának tartom, hogy alig van olyan kanyar, ahol azt érzem, egészen kettesig vissza kellene váltanom. Hármas fokozatban, kicsivel ezer feletti fordulatszámmal bőven kényelmesen be tudok venni kanyarokat, nem dob el a centrifugális erő oldalra, vagy ilyesmi. Csak ha a városba érve a lassú forgalom, elsőbbségadás megköveteli, akkor használom a kettest. Az autószerelőm is azt mondta, hogy a dízelmotort nem kell úgy pörgetni, mint egy benzinest - de hát tudom, hogy a rutinos vezető 100.000 km körül kezdődik, nem ott, ahol én, ezért kérdezem: ti betartjátok a kettesben kanyarodás általánosan tanult gyakorlatát?
Kérdező, nyafoghatsz, toporzékolhatsz, személyeskedhetsz, de a kérdésed akkor is értelmetlen.
Nincs olyan szabály hogy kettesben kell kanyarodni, főleg nincs olyan szabály hogy mindig, minden körülmények között kettesben kell kanyarodni - ergo a kérdésed értelmetlen.
Azzal, hoyg enyhe túlzással tizedmásodperces részletességgel leírod, te hogyan kanyarodsz, csak azt árulod el hogy nem tudsz vezetni, ez pedig mondjuk enélkül is egyértelmű.
Szerintem neked is elmondták amikor tanultál vezetni (legfeljebb nem figyeltél), hogy nem a mutatókat figyeljük kanyarodáskor, hanem érezzük, hogy adott tempónál, adott ívű kanyarban meddig érdemes visszaváltani.
Leugathatod itt azokat, akik nem nyalják ki a rózsás kis popsidat, de ettől még a kérdés marhaság.
Teljesen helyzetfüggő, abban a fokozatban megyek, amelyikben egyenesen is mennék azzal asebességgel.
Városban legtöbb helyen ez 2-es, de néha 1-es. Nagyobb ívű kanyarokban kb 40 km/h körnéykén már 3-as.
Sok jól belátható körforgalmon is át lehet menni 40-50-nel ott sem kapcsolok 2-esbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!