Ezekben a helyzetekben kinek van elsőbbsége?
Alárendelt útról érkezek egy kereszteződéshez. "Elsőbbségadás kötelező" vagy "Állj! Elsőbbségadás kötelező" táblám (STOP!) van. A kereszteződésben NINCS forgalomirányító lámpa. Ilyen helyzetben az előttem keresztben áthaladó gyalogosnak, tehát még a kereszteződésbe behajtás előtt, mikor a STOP tábla vonalában megállok előttem keresztben, a velem azonos út úttestjén áthaladó gyalogosnak zebra hiányában nincs elsőbbsége, ugye?
Arra gondolok, hogy a gyalogos számára a STOP vonal miatti megállás megtévesztő lehet, mert ha nem ismerik a szabályokat, akkor simán ráléphetnek az úttestre, miután a STOP vonal előtt megálltam.
Az elsőbbségadás kötelező vagy STOP tábla alatt külön szokták jelezni, ha a keresztező kerékpárúton érkezők részére is elsőbbséget kell adni. Ilyenkor ha ott gyalogos érkezik, például mert gyalog- és kerékpárút, akkor a gyalogosnak is elsőbbséget kell adnom?
A gyalogosnak elsőbbsége van a zebrán, kanyarodó vagy irányt változtató (például kanyarodó főútvonal esetében) járművel szemben és a járdán. Például, amikor egy kapubejáróból kihajtunk, akkor a gyalogosoknak elsőbbséget adunk.
Ezek alapján ha az elsőbbségadás kötelező vagy STOP tábla alatt nincs kiegészítő jelzés, ami azt mutatja, hogy a kerékpárúton érkezők részére is elsőbbséget kell adni (ami lehet gyalog- és kerékpárút is) akkor a gyalogosnak velem szemben nincs elsőbbsége, amikor áthalad azon az úttesten, amin nekem STOP vagy elsőbbségadás kötelező táblám van. Jól gondolom?
Jól gondolod.
De mivel úgyis megállok, én ilyenkor lemondok az elsőbbségről. Intek, hogy mehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!