Hogyha kerékpárút helyett a gyalogosok között tekerek de biztonságosan az engedélyezett?
54. § (1) * Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.
(2) * Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
(7) Tilos
a) főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;
Na, azért ezt ne már. Nem olyan komplikált ez, ha van kijelölt kerékpársáv, út vagy nyomvonal, akkor az azért van hogy azt használd. És nem, nem használhatod a gyalogutat vagy járdát, rendőr is büntethet érte, KRESZ vizsga hiánya pedig nem ment fel a szabályok betartása alól.
Viszont, és ez sajna gyakran van így, az egymással párhuzamosan futó gyalogos és kerékpárút viszonylatában - nem fogom érteni miért, talán a babakocsik és egymás mellett kézen fogva haladók miatt - a gyalogosoknak kijelölt rész szélesebb, a kerékpárosok meg alig 1,5-2m széles sávon kerülgetik egymást. Nem meglepő, hogy a tapasztalatlanabb illetve idősebb bringások inkább a gyalogosok között tekernek.
Elsőben belinkeltem a szabályt.
De valahol megértem azokat, akik – jobb hiján – a járdán mennek az úttest helyet.
Sajnos nálunk száz autósból, ha halad el szabályosan a bringás mellett.
Autósként is tapasztalom, hogy ha én be akarom tartani a szabályokat, mögöttem idegbajt kapnak mások, és eszement módon nyomja a dudát.
Furcsa mód ilyen alig tapasztalok osztrákoknál, németeknél.
Ott teljes szélességben átmennek az autósok másik sávba, és nem a bringás mögött, hanem még távolabbról, és vissza is csak úgy térnek, hogy már jóval előtte járnak.
És ha ez 100%-os biztonsággal nem megoldható, akkor marad mögötte akár percekig is.
Tehát egy arra kijelölt úton fsol, meg nem megy, de a gyalogosok közt szlalomozva már megy???
Na menj a francba.
6/7 ezért szerettem volna tisztázni ezt a kérdést, hogy megtudjak tanulni hogy utána ezzel ne legyen gond később. De úgy látom a legtöbben inkább belém kötöttek.
7/7 - Nem félek az autóktól, csak szerintem egy sofőrnek sokkal több mindenre kell figyelnie mint egy kerékpárosnak. Ha pedig én elrontok valamit és a sofőr nekem jön az autójával hiába mondom, hogy én voltam a hibás a kresz szerint fognak eljárni és a sofőr fogják bebörtönözni. Ezért mondtam hogy mások biztonsága érdekében inkább a járdán mennék míg tanulok. Könnyebb szép lassan menni és kerülgetni a gyalogosokat mint az hogy menjek minél gyorsabban és nagyobb a hibázási/veszélyeztetési faktor.
Tapasztalatok alapján rosszabb döntés lenne gyalogosok között?
Netán ennyire figyelmetlenek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!