Ma egy faluba nem engedtem át egy gyalogost a zebrán már késő vettem észre és már nem tudtam megállni lehet ebből baj?
Elütötted?
Ha nem akkor ne kattogj ezen. Nyílván el kell emgedni. De ez minden napos szitu. Amikor gyalog vagyok meg se lepődök ha csak a sokadik autó áll meg.
A gyalogosnak a gyalogos-átkelőhelyen van elsőbbsége, legalábbis a KRESZ szerint. (Bár az itt válaszolók egy része szerint a járdán is.)
Ha a KRESZ-re hagyatkozunk, akkor nem követtél el semmilyen cselekményt, ha még az út szélét se érte el, amikor elhaladtál előtte.
Megnéztem, de ebből nem derül ki semmi ilyesmi.
Az ügyvéd úr elítélőleg nyilatkozik arról, hogy ha valaki úgy gondolkodik, hogy a járdán álló gyalogosnak nincs elsőbbsége. De azt nem mondja, hogy lenne neki elsőbbsége, hanem csak arra utal ilyen félreérthetően, hogy nem szabad nagy gázzal áthaladni előtte, az elsőbbségünk tudatában, mert bármikor leléphet.
Itt egy másik ügyvéd oldala, ő már egyértelműbben fogalmaz:
"A mostani szabályozás /7/ bekezdés azt tartalmazza, hogy „A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van.” Ebből az következik, ha nincs a gyalogos az úttesten /zebrával ellátott részén/ akkor nincs elsőbbsége az autóssal szemben.
A /6/ bekezdés: „A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, …” Ez a törvényi előírás a gyalogos számára előírja az útra lelépés feltételét bárhol, tehát a zebrára történő lelépésre is vonatkozik."
Már linkeltem neked párszor a Kúria egyik döntését, amiből az derül ki, hogy a járdán álló gyalogosnak nincs elsőbbsége. Meg több rendőrségi szóvivő nyilatkozatát is, és mindig szó szerint azt mondták, hogy a járdán álló gyalogosnak nincs elsőbbsége.
Ha lelépett, akkor már elsőbbsége van, szóval úgy kell megközelíteni az átkelőt, hogy meg tudjunk állni, plusz ne is korlátozzuk az átkelésében, AMIKOR már lelépett. De ennyi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!