Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha ebből baleset lett volna,...

Ha ebből baleset lett volna, ki lett volna a hibás?

Figyelt kérdés
Az történt, hogy az autóm központi vezérlője menet közben megadta magát. Fordultam volna ki a mellék útról a főútvonalra. Mikor körülnéztem még nem jött semmi, mikor elindultam, akkor a kereszteződés közepén fogta magát és puff leállt, se előre se hátra, szervó nulla inditózni se tudtam utána,éppenhogy félre tudtam állítani, amíg mozgásban volt. Közben jött egy kocsi, még bőven féktávolságon kívül. Rendes volt a vezető, mert megállt (én is jeleztem a kezemmel, hogy "állj" de ha ezt nem vette volna figyelembe és belémrongyol akkor melyikünk lett volna a hibás?
2021. jan. 26. 14:10
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
0%

Elromolhat az elektronika, nem erről van szó. Arról van szó, hogy ha emiatt okoz balesetet, akkor a jog nem ismer olyat, hogy "de hát útközben romlott el".

Miért nem ismer ilyet a jog? Mert ekkor kvázi nem lenne felelőse a balesetnek, márpedig egy eseménynek felelőse mindig van. Ennyire egyszerű.

Ilyenkor jön az, hogy műszakilag hibás volt az autó, ezt az esetet ismeri a jog. Hogy indulás előtt még nem volt hibás? Hát azt nem tudod bizonyítani úgy sem (gondolom te sem vizsgálod végig az elektronikákat indulás előtt, hogy van-e benne kontakthiba vagy túlmegelegedett-e a proci benne, stb., épp ezért nem tudod biztosra mondani, hogy akkor még nem volt hibás). A lényeg, hogy meghibásodott és balesetet okozott.

2021. jan. 26. 18:53
 12/16 anonim ***** válasza:
De nem ő okozta basszus...
2021. jan. 26. 19:11
 13/16 anonim ***** válasza:
0%

Még egyszer, utoljára leírom így külön: A jog nem ismer olyat, hogy egy balesetnek nincsen felelőse.

Három lehetőség van:

1) A lerobbant a hibás.

2) A másik hibás, aki előtt lerobbantak.

3) Mindketten hibásak.

Te kizártad az 1) lehetőséget, ebből következően a 3)-ast is, hiszen az magában foglalja az 1)-est is.

Ergo te azt mondod, hogy a másik hibás, aki előtt lerobbantak.

Ehhez csak gratulálni tudok!

2021. jan. 26. 19:28
 14/16 Beviz Elek ***** válasza:
91%

Pedig tényleg így van.

Már írtam korábban is, álló autónak nem megyünk neki. Ha szabálytalanul parkolt, ha lerobbant, ha elütött egy gyalogost és kiszált újraéleszteni, egyszerűen csak béna és lefulladt, ez mind teljesen mindegy mert a belátható útszakasz nem lehet rövidebb a féktávolságodnál. Hiába közlekedsz főútvonalon, nem rongyolhatsz bele egy, a sávodban lévő és jól látható tárgyba. Ha forgalmi okból áll akkor nekimész mert te a főútvonalon mész és senki ne merészeljem az utadba állni?

2021. jan. 26. 20:08
 15/16 anonim ***** válasza:
62%

Gyerekek, kûrva mindegy, miért áll az autó a védett úton keresztben. Ha a védett úton érkezőt nem kényszeríti sebességének, menetirányának hirtelen megváltoztatására, magyarul nem vágott ki elé, majd ott ragad, akkor nem lehet szó elsőbbségadás elmulasztásáról. Annál inkább szó van arról, hogy ha ennek ellenére ütköznek , a védett úton haladó nem tett meg minden tőle telhetőt a baleset elkerülése érdekében .

Ez amúgy analóg eset azzal, amikor mondjuk egy nyerges vontatóval haladsz be egy forgalmas körforgalomba. Jó eséllyel sokára lesz olyan lyuk, ahová mindennemű lassításra kényszerítés nélkül befér az egész szerelvény, de ez nem gond, mert akár megállásra is kényszeríthető a védett úton haladó, ha ez nem jár hirtelen fékezés vagy kormánymozdulat kikényszerítésével.

2021. jan. 26. 22:39
 16/16 anonim ***** válasza:
69%
Azt tudom hogy ebben az esetben mindegy, csak nagyon meglepődtem, ilyet életemben nem hallottam, hogy az ECU menet közben kékhalált ad, és megáll mint a szög, pedig nagyon sok autóval foglalkoztam már. Ez azért egy ritka eset, de a kérdés szempontjából valóban nincs jelentősége. 9 voltam.
2021. jan. 27. 14:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!