Robogóhoz milyen bukósisakot vegyek?
45Km/h a vége autóúton is mennék vele
Még egy kérdés az M0 autóút vagy autópálya
Az M0 főleg autóút, de a táblákat figyeld. Én tutibiztoa nem mennék fel 50-es robogóval az M0-ra, de még egy 70-80-as korlátozású gyorsforgalmira se.
Olyan bukósisak kell, ami ECE-szabványt megkapta. Általában a bukósisak hátulján, illetve az állpántnál van feltüntetve. Ezen kívül kb mindegy, én személy szerint zártat vennék, mert én nagy becsben tartom a mandibulám meg a fogsorom. Esetleg valamelyik nyithatót, de abból a drágábbat, mert az olcsóbbak nehezek, szar a mechanika, akad, két kézzel kell, stb. Érdemes rendes motoros boltba elmenni, ahol tudnak segíteni a típusban, méretben, fejformában stb.
Autóútra fel sem mehetsz egy 50-es robogóval...
Egyébként én rendes zárt sisakot hordtam robogón is. A fejem nekem fontos.
Robogóval sem autópályára, sem autóútra nem hajthatsz fel. Ha lenne jogsid, akkor tudnád. Legalábbis tudni kellene.
Sisakot meg nem robogóhoz, nem simsonhoz, nem kawasakihoz, enduróhoz, chopperhez veszel, hanem a fejed védelmére! Lehet, hogy a normális sisak drágább, mint a rotyogód, de azt vehetsz másikat. Fejet nem.
A szabály csak annyit ír, hogy bukósisak. Nem részletezi tovább.
Bizonyos szabványoknak meg kell felelni, de magyarországon nem is lehetne forgalomba hozni olyat ahol ez hiányzik.
Amit mindenképp kerülj:
-EU-n kívüli vásárlás (pl kínából rendelés), az tuti nem fog megfelelni, vagy ha mégis hazodnak akkor az életeddel játszol.
-Ismeretlen eredetű használt sisak: Hacsak nem valami megbízható ismerőstől van aki biztosan nem esett és kevesett használta akkor nem szabad megvenni. A benne lévő anyagok el tudnak úgy öregedni, hogy nem lesz látványos. Ahogy az sem mindig látszik, ha estek vele, pedig egy sisak- egy esés.
Innentől a sisak kialakítása más csak rád van bízva.
Eleve egy robogót nem hatalmas sebességekre, vagy több órás túrákra szántak ahol annyira fontos a kényelem és a szélzaj csillapítás.
Viszont én sem adnám egy zárt sisak alá.
Szerintem menj be egy simpatikus szaküzletbe és próbálj végig párat, ami a pénztárcádnak megfelel. Ott jobban el tudod dönteni mi az amire szükséged van és mi az amire nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!