Ilyenkor mit tehetek?
Előttem lerobban egy autó a nagy forgalmú körforgalomban. Kiteszi az elakadásjelzőjét, de nem férek el mellette, csak úgy tudnék bemenni a körforgalomba, ha átmegyek a szembesávba szabálytalanul és bepofátlankodok, mert folyamatos a forgalom. A mögöttem lévőknek ugyanez a lehetőségük van csak.
Ezt hogyan lehetne szabályosan megoldani? Nem csak engemet nézve, hanem a mögöttem álló kocsisort is. Mit kellene tennünk?
(Megtörtént eset)
Én is kerültem hasonló helyzetbe, nem is olyan régen. Kiszáltlunk páran, segítettünk arrébb tolni. Szerintem ez a legjobb megoldás, nem csak saját magamat, de a többi közlekedőnek is segítek vele.
Sajnos sokszor van úgy, hogy nem lehet betű szerint betartani a KRESZT-t, de ha kölcsönösen figyelünk a többi közlekedőre, akkor az ilyen helyzetek könnyen orvosolhatóak. Szabályosan mindenestre legjobb tudomásom szerint nem kerülheted ki csak úgy (bár ezt nehéz így megállapítani a konkrét forgalmi szituáció ismerete nélkül).
Nekem nem teljesen világos a helyzet: a teherautó az úton robbant le és ki lehetett kerülni úgy, hogy átmész a szembejövő sávba vagy már a körforgalomba behajtó, fizikailag egysávos részen állt meg?
Ha még az úton és ott csak terelővonal van, akkor szabályosan megelőzheted, persze csak nagyon körültekintően. Ha záróvonal, én azt mondanám, megfelelő körültekintéssel egy ilyen helyzetben bárki elkövetheti a szabálysértést és egyáltalán nem számít "bepofátlankodásnak" a dolog. A szembejövőktől elvárható (vagy az lenne legalábbis), hogy ha látják, hogy egy műszaki hibás jármű elfoglalja a sávod, akkor segítsék a továbbhaladásodat.
Ha az egysávos behajtón robbant le és nem lehet letolni a műszaki hibás járművet a padkára, akkor a legjobb megoldás szerintem az, hogy a padkán/járdán/füvön kerülöd ki a teherautót, és esetleg onnan hajtasz be a körforgalomba, ha ez megoldható.
Kíváncsi lennék miért lettem lepontozva...
Kérdező, nyilván olyan helyre kellett volna húzni, ahol nincs útban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!