Milyen jogszabály írja azt le, hogy miként kell szabályosan használni a biztonsági övet? A kresz csak a kötelező használatát határozza meg, de hogy mi a helyes becsatolási mód azt nem tartalmazza.
Habár mèg 5 éve ha a rendőr ezért megbüntetett, mindenki szidalmazta, had döntsem el én, hogy használom e. 😀
Most azért igen is helyes, hogy majdnem mindenki, de a használata mellett érvel.
Ekkora idióta nem lehetsz, hogy a gyereküléshez méred a dolgot...
És igen, töntsd el te.
Két gondolat hozzá.
1. Amit előttem írtak, fizesd te a gyógyíttatásod, ne kapj TB-t, betegállomány se járjon stb stb.
2. Ne követelj te és a családod sem semmit a vétkes sofőrtől, ha egy balesetben vétlenként ott maradsz vagy sokkal súlyosabb sérüléseket szenvedsz, mint övvel.
Ha még aktuális ez a téma, engem is érdekelne.
A rendőrök nemrég közúti ellenörzés keretében (annak ellenére, hogy már rengeteg közúti ellenőrzéskor szálltam ki így és nem szólt a rendőr), amikor észrevette, hogy a biztonsági öv alól kibújva szállok ki, azonnal megbüntetett, hogy nem használtam a biztonsági övet KRESZ 40-et szegtem meg szerinte.
(A saját autómban mindig rendesen becsatolom, munkába viszont a teherautóba úgy szoktam, hogy az alsó részét ami a deréknál rögzít vízszintesen az átvezetve az ülés alatt és úgy becsatolva így csak a felső része fog ténylegesen és csak azt kell áthúzni magam alatt ki/be szállásnál. Nem lustaságból csak az övtáskám miatt napi 8-10 órás vezetéseknél kényelmetlen nagyon ha ott azon szorít.)
Kérdezte, hogy elismerem e és akkor itt letudjuk vagy feljelentés. Kérni akartam egy percet, hogy a telefonba beüssem csak milyen szabályt szegtem meg szerinte és hogy mit is ír elő ez. Ezt megengedte, mutattam neki hogy amit mondott KRESZ szabály az semmit nem ír arról, hogyan kell használni. Azt mondta, hogy igen de van ott egy kis ábra a biztonsági öv helyes használatának módjáról és emiatt nem voltam szerinte becsatolva mert L alakba kell hogy átfusson és ha bárhogy máshogy van az annak minősül mintha egyáltalán nem is lettem volna bekötve. Mondtam hogy szerintem ez így nem stimmel, de mondta hogy a Köhém-be is le van írva. Meg akartam nézni azt is de mondta hogy ne húzzam az idejét, vagy elismerem most és akkor helyszíni bírság és részemről lezárult az ügy vagy feljelentés, úgyhogy végül elismertem mert nem tudtam cáfolni amit mond.
Érdekelne tehát, hogy tud e valaki bármit ezzel kapcsolatban? Van a KRESZ-ben leírtakon kivül bármi más jogszabály biztonsági öv HASZNÁLATÁRA vonatkozóan? Mert a Köhém-be csak a felszerelésre vonatkozóan van előírás.
Csak mert adott esetben az ügyvédek, bírok is minden jogszabályt, törvényt szóról szóra szétszednek ha kell így nehogy már az alapján büntessen jogszerűen a rendőr, hogy szerinte az úgy van. Nekem nincs bajom azzal, ha nem nekem volt igazam, ha én tudtam rosszul, csak szeretém tudni, hogy valóban ez e a helyzet, vagy csak azért lettem megbüntetve mert a rendőr szerint az úgy van és ő úgy értelmezi a jogszabályt, aztán lehet hogy egy ügyvéd már másképp értelmezte volna, mert ha csak nincs leírva szóról szóra részletesen, hogy a 3 pontos öv ezen része itt azon része ott kell átfusson stb, akkor szerintem semmi jogalapja nincs a büntetésnek.
A jog ugyanis tudtommal így működik, sokszor igen röhejes, de pont ezért tudják akár még a súlyos bűnelkövetőket is kihúzni a sz*rból az ügyvédek, mert ilyen apróságokon meg értelmezésbeli különbségeken dölhet el akár sokkal súlyosabb kimenetelű büntetés is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!