Szerintetek nem kéne nagyobb büntetést kiszabni arra, aki jogosítvány nélkül vezet?
Hát pár tízezer, ha nem pár ezer forintból meg lehet úszni egy jogosítvány nélküli vezetést, első alkalommal persze, hozzá kell tenni. Én kb. 80ezer kilométert vezettem le abban a 4 évben amióta jogsim van, és egyszer nem állított meg a rendőr. Jó, lehet ez egy extrém példa (nem tudom), de érthető a lényeg szerintem; relatíve ritka a szúrópróba szerű igazoltatás.
Ilyen ellenőrzési ráta mellett ez szinte semekkora visszatartó erő. Vagy mi a koncepció? Mégse annyira veszélyes az, aki jogsi nélkül vezet? Elvégre ha erre vetemedik valaki, az feltehetően mégiscsak tud kellően jól vezetni és elég kis valószínűséggel okoz balesetet?
Őszintén nem értem a jogalkotó gondolatait, hát 200ezer körül van jelenleg egy jogsi megszerzésének az ára és ehhez képest ilyen kicsi bírságok vannak?
Reálisan nézve csak három esetben van esélye a jogsi nélkül vezető embernek a lebukásra:
- belefut egy általános ellenőrzésbe ahol válogatás nélkül mindenkit megállítanak
- valami miatt felfigyelnek rá ( telefonál, vagy hasonló szabálysértés) vagy a járművel van gond ( sérült, nem működik valami, nincs biztosítva,ki van vonva a forgalomból,lopott )
- részese lesz egy balesetnek.
A büntetés fokozatosan emelkedik: pénzbírság, kategóriás eltiltás, járművezetéstől eltiltás amihez utánképzést kap, végül szabálysértési elzárás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!