Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Autópályán ilyen helyzetben...

Autópályán ilyen helyzetben mi az ésszerű lépés?

Figyelt kérdés

Autópályán mentem, észrevettem, hogy a gyorsítósávon jön egy kocsi lomha sebességgel. Éreztem, hogy ez nem lesz jó, így be akartam menni a belső sávba, de ott jöttek. Felgyorsítottam, hogy lehagyjam, ám ő is ekkor rálépett a gázra. Én lassítani kezdtem, hogy elém tudjon jönni és felhajthasson, de ő tovább jött a gyorsítósávban. Ekkor újra gyorsítani kezdtem, hogy lehagyhassam, de mikor az autóm eleje szinte mellé ért indexelni kezdett és rám húzta a kormányt. A belső sávban szerencsémre épp akkor hagyott el egy kocsi így az utolsó pillanatban be tudtam oda húzódni, szinte már ő tolt át, azaz előle menekültem hogy elkerüljem az ütközést.

Nyáron mikor egy ismerősöm mellett ültem ugyanez a szituáció lejátszódott.

Mi az amit a legérdemesebb ilyen esetben tenni?

2020. jan. 30. 20:14
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

1. Lassítasz, villogsz neki, hogy gyere. Nyugi, a mögötted lévő kocsikban van fék, a sofőrnek van szeme, előre néz (jobb esetben), látja ő is a gyorsítón érkező autót. Ha egyértelműen jelzed a bizonytalan autónak, vagy a kéredzkedőnek, hogy "gyere", menni fog. Mondjuk a bizonytalan nem biztos. 🤔

2. Index balra kicsap, "tűkör" majd bemész a belsőbe. Feltételezve azt, hogy mész egy tök átlagos autópályatempót, a mögötted lévő is valószínűleg ezt teszi, tehát nem közelít feléd halálos tempóval, így ha látja, hogy indexelsz balra, akkor leveszi a gázról a lábát (mert lehet nincs fék a kocsin... nyugi, van neki is) meg ő is előre néz (jobb esetben), szóval szintén látja a gyorsítón "szüttyögőt".

Egy forgalmi helyzetetet mindig az adott forgalmi helyzetben közlekedők együtt oldanak meg. Vagy cseszik el és lesz a baleset. Bár utóbbi esetben inkább az a szokás, hogy egyvalaki hibázik akkorát, hogy a többi se tudja kijavítani. Pl. ha mögötted a belsőben 220-al jönnek, külsőben mögötted a telefont nyomja, rádiót/klímát állít, fikát túr és nem reagál vagy későn a lassításodra akkor ott a baleset.

2020. febr. 1. 15:39
 12/12 anonim ***** válasza:

Alapból behúzodok a belsőbe. Ha erre nincs lehetőségem, akkor vagy lassítással vagy gyorsítással segítem a besorolását (és nem váltogatom).

De a sebességhatárt nem fogom jelentősen túllépni és erősen sem fogok fékezni azért mert ő épp bénázik.

2020. febr. 1. 23:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!