Először megyek autóval Budapestre. Mire kell különösen figyelni?
Leginkább a villamossal kapcsolatos dolgokra lennék kíváncsi, még nem vezettem olyan városban, ahol lett volna villamos.
+Fontos villamosra vonatkozó kresz szabályok?
Nagyobb város ahol vezettem addig az Pécs, Kaposvár és Kecskemét volt.
2 éve van jogsim.
A kereszteződésekben többségében van lámpa. Ha követed a nyilakat, és nem szorulsz be a kereszteződésbe, akkor nem lesz konfliktusod a villamossal.
Kisebb kereszteződésekben csak sima elsőbbségadás tábla van, villamos kiegészítő táblával. Ilyenkor ha látod, hogy messziről jön, akkor inkább engedd el, mert jóval hosszabb a fékútja. Arra se alapozz, hogy a megállóban biztos megáll, mert vannak olyan járatok, ahol ha nincs leszálló/felszálló utas, akkor megállás nélkül megy tovább.
Ami ismeretlen lehet, a "villamoslámpa", ami csak kéttárcsás:
sárgán villog - körülnézés után, óvatosan átmehetsz
sárgán világít - nemsokára vált a lámpa
piros - tilos.
Van pár utca van, ahol ugyanabban sávban mennek az autók és a villamos (pl. Népszínház utca, Mester utca, Krisztina körút). Ilyenkor ugyanúgy kezeled a villamost, mint egy buszt vagy egy kamiont, nyilván ok nélkül ne fékezz nagyot, amikor mögötted van. És ilyen helyen a kerék ne a sínszálon menjen, hanem vedd középre.
Amit még sokan benéznek, hogy azt hiszik hogyha a sín külső oldalán vannak, akkor már elfér a villamos. Pedig az űrszelvény ennél jóval szélesebb, főleg kanyarban, ezért mindig hagyj legalább 1 métert szabadon a sín mellett.
villamosos körforgalom szerencsére nincs Budapesten.
Szerintem a legveszélyesebb hely az az amikor a Lánchídnál keresztezed a 2-es villamost. Nagyon rövid a sárga jelzés és könnyű beszorulni a sínekre.
Igen, erre gondoltam.
Olyan nem fordul elő, hogy szemben érkezik gondolom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!