Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi van akkor ha az elemes...

Mi van akkor ha az elemes biciklilámpa eleme épp útközben merül le sötétben? Főleg ha a hátsó, azt nem is lehet észrevenni a biciklisnek aki rajta ül.

Figyelt kérdés
Ti hogy oldjátok meg ezt? Van esetleg aksis lámpa?

2019. dec. 12. 10:47
1 2
 11/15 Alex Fly ***** válasza:
100%
@10: nem elcseszett dizájn, hanem egyszerű elektronika. Egy magasfényű LED nem úgy működik, mint egy izzó, hogy rákötöd az elemre és világít. Ahhoz hogy normális fényerőn világítson, nagyfrekvenciával kell meghajtani. Amíg az elem töltöttsége elég ahhoz, hogy a meghajtóáramkör működjönb a LED világítani fog. Ha nem, akkor nem. Nincs olyan, hogy elhalványul...
2019. dec. 15. 02:40
 12/15 szlory ***** válasza:
100%
Nekem az olcsó kínai takony sugárágyú is számomra látható módon halványodik, amikor kezd fogyni belőle a szufla. Meg a 900 Ft-os szilikonos villogó is - de tudom, az nem magasfényű led, ahhoz tényleg nincs "driver". A LED egy bizonyos áramerősség tartományban hajlandó üzemelni (szerintem mindegyik), de pont emiatt a tartományban nem konstans a hőtermelése és fénykibocsátása. Lehet hogy pont a nagyon túltolt, nagyon egy adott lumenre belőtt lámpákkal van a bajod, ahol a driver esetleg magától "szabotálja" a LED-et? De azokon meg egytől egyig láttam töltöttség jelzőt, szóval nem értelek. fura lámpáid vannak asszem (vagy itt nagyon sokan másoknak van fura és csak te vagy helikopter?) :D
2019. dec. 17. 10:55
 13/15 Alex Fly ***** válasza:
100%
@12: az igaz, hogy a LED-ek elég nagy feszültségtartományban képesek működni. DE ez nem feltétlenül igaz az azt vezérlő áramkörre -és mosz nem csak a magasfényű LED-ek nagyfrekvenciás meghajtóiról van szó, hanem akár egy egyszerű astabil multivibrátorról, amely villogtatja. Az adott feszültség hiába lenne elég ahhoz, hogy az a LED halványan ugyan, de még pislákoljon; ha az áramkör elindításához nem elegendő, akkor sötét marad.
2019. dec. 17. 19:27
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

02:40 Egy LED meghajtásához nem kell nagyfrekvencia, akár magasfényű, akár nem. Építettem már olyan lámpát, ami simán egy Li-ion akkumulátor volt sorbakötve egy 3W-os fehér LED-del, és tökéletesen működött (nyilván a fényerő az akku lemerülésével folyamatosan csökkent, de legalább láttad, hogy lemerülni készül).

Ennél elegánsabb megoldás, hogy kapcsolóüzemű tápot illesztesz az akku és a LED közé, amiben tényleg van nagyfrekvencia, de egyenáramot ad le. Ez állandó árammal táplálja a LED-et, így állandó fényerőt biztosít, és energiahatékonyabb, mint az egyszerűbb pilácsokban alkalmazott előtét-ellenállásos megoldás, de ez semmiképp nem indokolja, hogy az a szerencsétlen készülék ne legyen képes érzékelni és jelezni, ha lemerülni készül az akku/elem, pl. a LED áramának csökkentésével, villogással, vagy épp egy külön visszajelző LED-del. Ezeket a biztonsági fícsöröket szimplán kispórolták a dizájnból, ettől lett elcseszett.

2019. dec. 21. 16:09
 15/15 anonim ***** válasza:
100%
Vigyél plusz lámpát, ami fel van töltve, ha usbs, akkor power banket
2019. dec. 21. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!