Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A magyar sofőrök tisztában...

A magyar sofőrök tisztában vannak azzal a szabállyal, hogy a gyalogost a zebránál át kell engedniük már akkor is, ha jelzi a szándékát, hogy át akar menni?

Figyelt kérdés
Illetve ha olyan esetet észlelek, hogy nem engednek át, és ezz rendszeresen a rendőrségnek elküldöm (mobillal ilyeneket fel szoktam venni, vagy rendszámot és időpontot feljegyezni), akkor ugye nem hisztiznek a büntetés miatt?
2019. szept. 26. 07:19
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
47%
8-as válaszoló: Igen, egyértelműen van ilyen a kreszben. De ez nem menti fel a gyalogost azalól, hogy körülnézzen. Lásd: Ll. Junior kisfianak a balesete. Kíváncsi leszek, hivatalosan kit hoznak ki felelősnek. Szóval a kresz ketoldalú. Azért, mert az autós megfelelően lassan jön, attól függetlenül a gyalogosnak szét kell nézni.
2019. szept. 26. 11:10
 12/21 Gabeszon válasza:
26%
És mi lenne akkor ha esetleg a gyalogos is partner lenne a közlekedésben? Ha esetleg nem vagy agyalágyult és felismered a forgalmi helyzetet te is nyugodtan lemondhatsz az elsőbbségedről nem pedig szinte futni a zebrához hogy kiélhessed az elsőbbséghez való jogodat...
2019. szept. 26. 17:29
 13/21 Gabeszon válasza:
66%
Ja és nyugodtan vegyed fel.. azt mondom hogy intettél hogy mehetek... vagy nem volt átkelési szándékod. :D
2019. szept. 26. 17:34
 14/21 anonim ***** válasza:
31%

Gabeszon:

Első körben mondjuk ha látod, hogy lelépne, és még bőven meg tudsz állni, akkor elengeded. Vagy főútat is úgy szoktál keresztezni, hogy majd csak megállnak mások? Azt hiszem a gyalogosok ebben sokkal többet engednek így is, nem tudom mit akarsz még, ha nem akarod betartani a szabályokat, akkor meg inkabb ne vezess, mert közveszélyes vagy.

2019. szept. 26. 18:56
 15/21 Alex Fly ***** válasza:
31%

Ha rendelkeznek vezetői engedéllyel amit nem a lengyel piacon vettek, akkor elméletileg részt kellett vekkiük egy KRESZ-tanfolyamon, ahol mindjárt az elején meg kellett tanulniukb hogy a gylogátkelőre milyen szabályok érvényesek. Ergo elméletben a nagy részük tisztában van a szabályokkal.

Az, hogy ennek ellére úgy döntenek, hogy ehelyett visszaélnek azzal, hogy a járművükkel komolyan veszélyeztetik az emberek életét anélkül, hogy az rájuk nézve bármiféle negatív következménnyel járna, csak azt bizonyítjab hogy tökéletesen alkalmatlanok a közúti közlekedésben való részvételre.

Amikor pedig megpróbálják magyarázni, hogy tulajdonképpen a KRESZ teljesen egyértelmű rendelkezéseit nem is úgy kell érteni, ahogy azok le vannak írva és különben is a saját szabálytalanságuk nem számít amellettb hogy a gyalogos nem az ő elképzelésük szerint közlekedik, az már egyenesen szánalmas...

Egyébként pár éve volt ilyen akció RAZOR néven, ahol pár aktivista néhány kritikus ponton levő zebránál felvétellel dokumentálta a szabálysértéseket és azokat eljuttatta a hatóságoknak, akik ez alapján eljártak a vétkes járművezetők ellen.

2019. szept. 27. 02:33
 16/21 Gabeszon válasza:
24%
Ki mondta hogy nem állok meg? Viszont azt nem értem mikor szinte fut a gyalogos a zebrához ahol 250000 autó közlekedik és látom az arcán a kielégülést a joga érvényesítése végett...
2019. szept. 27. 08:54
 17/21 anonim ***** válasza:
47%

Tegnap épp egy ilyen paraszt ütött majdnem el. De az a durva, hogy ezúttal nem is az volt, hogy nem lassult le, hanem dugóból indult a tahója, én leléptem, mert úgy tűnt nem indul el, a túloldalon már megálltak, erre a csávó a mellette lévő cicababára figyelt az út helyett, és beletaposott, épp hogy vissza tudtam ugrani a járdára, centiken múlott, hogy nem ütött el. Utána meg még ő vágott pofákat.

Én magam is rendszeresen vezetek, de mindig odafigyelek a gyalogosra, még akkor is, ha az ilyen tahók akár le is dudálnak miatta. Kellene egy-két helyre kamera, és súlyosan birságolni az ilyeneket, akkor talán észbekapnának, ha már maguktól sz.rnak a szabályokra.

2019. szept. 30. 15:11
 18/21 anonim ***** válasza:
0%
A gyalogos a legundorítobb résztvevője a közlekedésnek. Hiába vannak biciklisek, robogós futárok, taxisok, fehér furgonosok, nagy fekete SUV-osok ti gyalogosok ezeket mind űberelitek. Önfejűek, következménywk nélküliek és ÁLTALÁBAN hiányos kresz ismeretekkel rendelkeztek.(csak azt az egy szabályt tudjátok nagyon hogy nektek elsőbbségetek van szerintetek mostmár MINDENHOL) Az elején mondanám hogy tisztelet a kivételnek. Nyilván mindig csak az autóst lehet bszogatni... Mielőtt nekem támadnátok hogy én vagyok a köcs.g autós leszögezném hogy törekszem arra hogy mindig elsőbbséget adjak a gyalogosoknak. De aki autót vezet vagy életében ült már autóban az tudja hogy azért van egy két alkalom amikor nem azért nem engedjük el a gyalogost mert nem akarjuk hanem pont az A oszlop takarásában van/urambocsá’ éjszaka sötétben későn pillantottam meg/ ha látom hogy mögöttem senki nem jön akkor se mindig allok meg mert utánam lelépni ugyan annyi idő mint ha lelassítok és megállok és akkor indul el a zebrán. Az a baj a gyalogosokkal hogy átestetek a ló túloldalára. Toljátok állandóan azt az egy KRESZ szabályt hogy az autósnak elsőbbséget kell adni nektek. Közben azt elfelejtitek hogy rátok is vonatkozik ám néhány szabály. Ráadásul ha az autós véletlenül forgalmi okokból kénytelen a zebrán megállni akkor ti egyből fel vagytok háborodva és mutogattok, kopogtattok, átmásztok a kocsin, gci autósoztok stb. Ellenben ti BP belvárosában úgy sétálgattok piros jelzésen teljes nyugalommal hogy az hihetetlen. Ilyenkor hol van a KRESZ tudásotok? Aztán ha dudálunk akkor újból jön a mutogatás meg anyázás. Király u. Károly körút sarka állandóan pofátlanul leléptek mindenféle következmény nélkül mert kutya nem foglalkozik ezzel pedig igenis ti gyalogosként is hozzájárultok a Budapesti dugóhoz mert ez miatt mondjuk 7 autó helyett csak 5 fér ki a zöldön. Ugyan ez a bajcsy- andrássy sarkon a jobbra kanyarodó sávban. 2 autó fér ki jobbra kisívben mert ti még pirosban teljes nyugalommal sétálgattok de annyira nyugodtan hogy közben arra a két autósra meg rátok is már rég engedi a keresztirányú forgalmat a jelzőlámpa. Ezért van az hogy az andrássy az operáig áll napközben. Pedig ha a rendőr mondjuk a zebra túloldalán osztogatná az ötezres csekkeket lehet valami változna. Arról ne is beszéljünk mikor a zebra előtt álldogáltok de amugy nem akartok átmenni csak megakasztjátok a forgalmat. Futóknak meg üzenném hogy hiába futsz gyorsan a zebra felé neked még tíz méterrel a zebra előtt nincs elsőbbséged. Észérveket úgy se fogtok tudni hozni. Ja és még valami fontos: a közlekedés résztevevői lemondhatnak az elsőbbségükről köztük ti is.
2019. okt. 12. 11:54
 19/21 Alex Fly ***** válasza:
0%

@18: Először is alapvetően mindenki gyalogos. A közlekedők 100%-a szokott gyalog közlekedni -szóval a "legundorítóbb résztvevő" kitételt gondolom magadra érted, amikor a tragacsod felé ballagsz vagy éppen kiszálltál belőle...

hogy hiányos KRESZ-ismeretekkel rendelkeznek? Lehet... de a hiányos ismeret jóval nagyobb gond akkor, amikor volán mögött ülnek. Ja és a saját példáddal is bizonyítottad: természetesen nincs mindenhol elsőbbsége a gyalogosnak, csak két helyen:

- a kijelölt átkelőn

- kereszteződésben a járda meghosszabbításában a kanyarodó járművekkel szemben...

És aki ült már autóban, az pontosan tudja, hogy aki meg akarja adni az elsőbbséget a gyalogosnak, az meg is fogja. Persze meg lehet magyarázni... "mert utánam lelépni ugyan annyi idő mint ha lelassítok és megállok és akkor indul el a zebrán" -és neked mennyibe tart betartani a szabályokat? "Az a baj a gyalogosokkal hogy átestetek a ló túloldalára" -nem. Az a baj, hogy az út túloldalára nem jutnak át. "Toljátok állandóan azt az egy KRESZ szabályt hogy az autósnak elsőbbséget kell adni nektek. " -tehát elismered, hogy ez a szabály. Innentől mit vergődsz? " Ráadásul ha az autós véletlenül forgalmi okokból kénytelen a zebrán megállni" -akkor gondolom a vasúti átjáróban is ugyanennyien kényszerülnek erre, aztán szidják a bécsi gyorst... Vagy ott mégsem olyan fontos megállni, csak a gyalogosokkal szemben ekkora az arc?

Ja és persze "igenis ti gyalogosként is hozzájárultok a Budapesti dugóhoz", mert ugye ha nem gyalogolnának, hanem mindenki autóba ülne, akkor egycsapásra megszűnnének a dugók... Hát persze. A mértéktelen autóforgalomnak semmi köze hozzá...

"Ja és még valami fontos: a közlekedés résztevevői lemondhatnak az elsőbbségükről köztük ti is." -Talán először is a magadra vonatkozó szabályokkal foglalkozz és ne azzal, hogy másokat rákényszeríts arra, hogy a te kényelmed érdekében hozza magát hátrányba. A "lemondhatnak" kifejezés nem egyenlő azzal, hogy nem adod meg nekik...

2019. okt. 12. 22:07
 20/21 Alex Fly ***** válasza:
43%

@20: akkora idióta, hogy képes vagyok betartani a legelemibb szabályokat -és ezt el is várom a többiektől is. Ugye milyen hihetetlen? És az a helyzet, hogy a normálisan közlekedni képes emberek mind ugyanilyen idióták...

Ja és persze amíg el nem felejtem:

"Köszönjük bejelentésed. Moderátoraink amint tudják, ellenőrzik ezt a kérdést."

2019. okt. 21. 22:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!