A magyar sofőrök tisztában vannak azzal a szabállyal, hogy a gyalogost a zebránál át kell engedniük már akkor is, ha jelzi a szándékát, hogy át akar menni?
Gabeszon:
Első körben mondjuk ha látod, hogy lelépne, és még bőven meg tudsz állni, akkor elengeded. Vagy főútat is úgy szoktál keresztezni, hogy majd csak megállnak mások? Azt hiszem a gyalogosok ebben sokkal többet engednek így is, nem tudom mit akarsz még, ha nem akarod betartani a szabályokat, akkor meg inkabb ne vezess, mert közveszélyes vagy.
Ha rendelkeznek vezetői engedéllyel amit nem a lengyel piacon vettek, akkor elméletileg részt kellett vekkiük egy KRESZ-tanfolyamon, ahol mindjárt az elején meg kellett tanulniukb hogy a gylogátkelőre milyen szabályok érvényesek. Ergo elméletben a nagy részük tisztában van a szabályokkal.
Az, hogy ennek ellére úgy döntenek, hogy ehelyett visszaélnek azzal, hogy a járművükkel komolyan veszélyeztetik az emberek életét anélkül, hogy az rájuk nézve bármiféle negatív következménnyel járna, csak azt bizonyítjab hogy tökéletesen alkalmatlanok a közúti közlekedésben való részvételre.
Amikor pedig megpróbálják magyarázni, hogy tulajdonképpen a KRESZ teljesen egyértelmű rendelkezéseit nem is úgy kell érteni, ahogy azok le vannak írva és különben is a saját szabálytalanságuk nem számít amellettb hogy a gyalogos nem az ő elképzelésük szerint közlekedik, az már egyenesen szánalmas...
Egyébként pár éve volt ilyen akció RAZOR néven, ahol pár aktivista néhány kritikus ponton levő zebránál felvétellel dokumentálta a szabálysértéseket és azokat eljuttatta a hatóságoknak, akik ez alapján eljártak a vétkes járművezetők ellen.
Tegnap épp egy ilyen paraszt ütött majdnem el. De az a durva, hogy ezúttal nem is az volt, hogy nem lassult le, hanem dugóból indult a tahója, én leléptem, mert úgy tűnt nem indul el, a túloldalon már megálltak, erre a csávó a mellette lévő cicababára figyelt az út helyett, és beletaposott, épp hogy vissza tudtam ugrani a járdára, centiken múlott, hogy nem ütött el. Utána meg még ő vágott pofákat.
Én magam is rendszeresen vezetek, de mindig odafigyelek a gyalogosra, még akkor is, ha az ilyen tahók akár le is dudálnak miatta. Kellene egy-két helyre kamera, és súlyosan birságolni az ilyeneket, akkor talán észbekapnának, ha már maguktól sz.rnak a szabályokra.
@18: Először is alapvetően mindenki gyalogos. A közlekedők 100%-a szokott gyalog közlekedni -szóval a "legundorítóbb résztvevő" kitételt gondolom magadra érted, amikor a tragacsod felé ballagsz vagy éppen kiszálltál belőle...
hogy hiányos KRESZ-ismeretekkel rendelkeznek? Lehet... de a hiányos ismeret jóval nagyobb gond akkor, amikor volán mögött ülnek. Ja és a saját példáddal is bizonyítottad: természetesen nincs mindenhol elsőbbsége a gyalogosnak, csak két helyen:
- a kijelölt átkelőn
- kereszteződésben a járda meghosszabbításában a kanyarodó járművekkel szemben...
És aki ült már autóban, az pontosan tudja, hogy aki meg akarja adni az elsőbbséget a gyalogosnak, az meg is fogja. Persze meg lehet magyarázni... "mert utánam lelépni ugyan annyi idő mint ha lelassítok és megállok és akkor indul el a zebrán" -és neked mennyibe tart betartani a szabályokat? "Az a baj a gyalogosokkal hogy átestetek a ló túloldalára" -nem. Az a baj, hogy az út túloldalára nem jutnak át. "Toljátok állandóan azt az egy KRESZ szabályt hogy az autósnak elsőbbséget kell adni nektek. " -tehát elismered, hogy ez a szabály. Innentől mit vergődsz? " Ráadásul ha az autós véletlenül forgalmi okokból kénytelen a zebrán megállni" -akkor gondolom a vasúti átjáróban is ugyanennyien kényszerülnek erre, aztán szidják a bécsi gyorst... Vagy ott mégsem olyan fontos megállni, csak a gyalogosokkal szemben ekkora az arc?
Ja és persze "igenis ti gyalogosként is hozzájárultok a Budapesti dugóhoz", mert ugye ha nem gyalogolnának, hanem mindenki autóba ülne, akkor egycsapásra megszűnnének a dugók... Hát persze. A mértéktelen autóforgalomnak semmi köze hozzá...
"Ja és még valami fontos: a közlekedés résztevevői lemondhatnak az elsőbbségükről köztük ti is." -Talán először is a magadra vonatkozó szabályokkal foglalkozz és ne azzal, hogy másokat rákényszeríts arra, hogy a te kényelmed érdekében hozza magát hátrányba. A "lemondhatnak" kifejezés nem egyenlő azzal, hogy nem adod meg nekik...
@20: akkora idióta, hogy képes vagyok betartani a legelemibb szabályokat -és ezt el is várom a többiektől is. Ugye milyen hihetetlen? És az a helyzet, hogy a normálisan közlekedni képes emberek mind ugyanilyen idióták...
Ja és persze amíg el nem felejtem:
"Köszönjük bejelentésed. Moderátoraink amint tudják, ellenőrzik ezt a kérdést."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!