Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Csak én érzem úgy közúti...

Csak én érzem úgy közúti elsősegély vizsga után hogy egy baleset esetén nem tudnák túl nagy segítséget nyújtani?

Figyelt kérdés
Múlt héten voltam vizsgázni,át is mentem.Újra éleszteni és stabil oldalfekvésbe tenni tudnék bárkit,de a tételekben szereplő helyzetekkel szerintem nem tudnék mit kezdeni a való életben (azon kívül persze hogy mentőt hívok).A nagyon alap dolgokat (hogy hogy kell nyomókötést csinálni,hogy mi a különbség vénás és artériás vérzés között és ilyesmik) megjegyeztem ugyan de így is elég haszontalan lennék egy éles helyzetben.Más hogy van ezzel?
2019. márc. 11. 10:32
 1/8 anonim ***** válasza:
3%

Valószínűleg meg kellett volna tanulni a tételeket rendesen, nem pedig csak átmenni valahogy a vizsgán.

Emberéletek múlhatnak rajta.

Emellett még ott van a sokk, és leblokkolás is.

2019. márc. 11. 10:35
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Én is így éreztem mindig. Komolyan. Mindig azt mondtam, ha történik valami mentőt hívok az a biztos.

Pár éve láttam feküdni egy bácsit a buszmegállóban. Odamentem, megnéztem, láttam hogy nagy a baj . Azonnal egy pillanat alatt feljöttek a tanultak, stabil oldalfekvés, légútbiztosítás, életjelek ellenőrzése, mentőhívás.

Ha hiszed ha nem sikerült a bácsit megmenteni.

Szóval éles helyzetben nálam előjöttek a tanultak.

2019. márc. 11. 10:39
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Már az nagy segítség ha mentőt hívsz és elmondod mi van. Ha újra kell éleszteni a telefonban úgyis mondják mit csinálj. Ha pedig magánál van akkor beszélni kell hozzá, megnyugtatni míg nem jön a segítség. Én sem állnék neki kicibálni a kocsiból senkit mert lehet csak ártok neki. Kivéve ha pl ég az autó és még van esély hogy segítsek neki akkor megteszem amit tudok. Az a lényeg hogy higgadtan, tiszta fejjel kell gondolkozni amire sokan nem képesek ha vért látnak. Nekem volt már éles szitum, akkor eszembe sem jutott az eü csomag a kocsiban, hanem egy tiszta rongyot nyomtam a sebre hogy ne vérezzen annyira. Kicsit lehiggadtam, akkor jutott eszembe hogy az eücsomag tele van steril gézzel de addigra jöttek a mentők.
2019. márc. 11. 10:39
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha már annyi lélekjelenléted van, hogy stabilan tárcsázod a 112-t, tisztán és érthetően el tudod mondani, mi történt, hol történt, van e élet veszélyben és te ki vagy, akkor már teljesítetted a tőled elvárható maximumot. Az másik kérdés, hogy egy balesetnél miben tudsz vagy nem tudsz segíteni, már egy autó áramtalanítása is nagy segítség lehet, hogy ne robbanjon fel az egész, amíg kiér a segítség. Persze, ha látod, hogy valakiből spriccel a vér, akkor nem árt tudni, hogy azt nyomni kell.
2019. márc. 11. 10:51
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!Amúgy meg tanultam a tételeket,sőt nem kevés pénzért magán oktatáson is részt vettem,mert nekem ez fontos.Mégis más hogy az ember fel tudja-e mondani a tételt,meg gyakorlatban tudja-e alkalmazni.Remélem ha ne adj' isten én is kerülök valaha éles helyzetbe azért nagyjából tudok majd segíteni.
2019. márc. 11. 10:54
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A legfontosabb, hogy mentőt hívsz, és van egy minimális tudásod.

Tudják az az illetékesek is, hogy a közúti elsősegély képzés nagyon felületes, egy komoly képzésre sokkal több idő kellene, és az sem cél, hogy a jogosítványt igénylők jelentős százaléka ezen bukjon el.

A mai világban már szinte hozzá van nőve az emberekhez a mobil telefon.

A legfontosabb a mentő hívás, és súlyos esetben nem teszik le a telefont, a mentő kiérkezéséig telefonon próbálnak segíteni, mit kell tenni... no így lesz annak is plusz haszna, ha a segítő már valamikor kapott minimális elsősegély oktatást, legalább azt felfogja, hogy az utasitásban mit kérnek, mit csináljon...

2019. márc. 11. 11:00
 7/8 anonim ***** válasza:
71%
Mindenki más.... de már az is nagy segítség,ha mentőt hívsz :) Én is azt hittem pedig becsülettel tanultam még pluszba is,hogy nem igazán tudnék mit csinálni azon kívül,hogy mentőt hívok. Aztán egyszer másodikként sikerült oda érnem egy balesethez, fának ment az autó :S aki elsőnek ért oda ,gondolom az is tisztába lett volna dolgokkal miután volt jogosítványa....az út szélén remegve mint a kocsonya azt kiabálta,hogy most mit csináljon? én teljesen nyugodtan oda mentem,segítséget hívtam és próbáltam eszméleténél tartani a sérültet,közbe a segélyhívón keresztül is folyamatos kommunikáció zajlott.Szerencsére kitartott a mentők és tűzoltók érkezéséig akik kivágták az autóból. Aki elsőnek ért oda azzal még mindig nem lehetett semmit kezdeni mert továbbra is remegve azt fújta,hogy most mit csináljon? Hát szegény kicsit sokkot kapott
2019. márc. 11. 11:27
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően nem is az az elvárás, hogy ott helyben megműtsd a sérültet meg csinálj agy koponya röntgent.

A legtöbb esetben pont elég ha az alapokat tudod, mozdíthatod-e vagy sem, mi az alap ellátás, fontossági sorrend. Stabil oldalfektetés, lélegeztetés.

Például nagyon sok balesetes videón azt látom, hogy a kisgyereken, apukán-anyukán keresztül megy a kamion, erre a szülő-pár felkapja, rángatja, rázogatja. Mert az olyan jót tesz belső sérülés, csonttörés esetén.

2019. márc. 11. 13:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!