Mennyit fogyaszthat egy rádió?
Pár napja egy érdekes beszélgetést hallottam fél füllel. A lényege annyi, volt, hogy az egyik fél azt ecsetelte, hogy azért nem hallgat rádiót az autóban mert azzal is spórol az üzemanyagon...
Aztán ezen gondolkodtam el, hogy vajon az a normális használat mellett 20-30watt energiát ha felvevő autórádió egyáltalán kimutatható-e a fogyasztásban? Szerintem talán grammokban mérhető lenne 100km-en de még az sem valószínű.
Na meg belegondolva ha valaki ennyire fillér.... vajon a kocsija karbantartására mennyit költhet? :D
Semmit nem dob rajta kb egy mai rádió kb 3-4A vesz fel úgy hogy arról szól a zene.
ezt fogyasztásban kimutatni nem lehet,de más fogyasztót sem érdemes fogyastással össze kötni mert ha minden fogyasztó megy akkor is kb 0 eltérés lesz.
Olyan 30-100 wattot. A gyakorlatban nem lesz kimutatható fogyasztásbeli különbség.
Azzal sokkal többet lehet spórolni, hogy odafigyelsz a vezetéstechnikádra és az autó műszaki állapotára.
Nem tudom ellenőrizni a cikk hitelességét, de azt írják:
"Általánosságban a következő képlet van érvényben: 100 watt áramfogyasztás 0,1 liter üzemanyag többletfogyasztást jelent 100 kilométerenként."
Vagyis, 20 W-os rádió 100 km-erenként 0,02 l benzint eszik meg. Ez most 7 Ft.
Kíváncsiságból beírtam a Google útvonaltervezőbe, hogy mi a helyzet, ha elmegyek itthonról Novoszibirszkbe kocsival. Csak 64 óra egyhuzamban, ha nincs nagy forgalom, meg ha nem állok meg hugyozni. Meg ha éppen nincs másfél méteres hó az utakon.
Na, a lényeg: ha nem kapcsolom be az autórádiót, akkor érkezés után meg tudok inni 3 cent kommersz vodkát valami olcsó helyen a megspórolt pénzen! Bár nem vagyok ismerős az ottani viszonyokkal, lehet, hogy megvernének a helyiek, ha nem szto grammot kérnék, mint mindenki más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!