A Posta nálatok sem visz ki soha semmit?
Több helyen is laktam Pesten, a családom is ott van szétszórva. Közös tapasztalatunk, hogy az utóbbi 4-5 évben a Posta soha semmilyen, levélnél nagyobb küldeményt nem kézbesít. Mindig csak értesítőt dobnak be, és el kell zarándokolni a postára, sorban állni és ezzel tölteni az időt. Meg sem próbálják a kézbesítést, rögtön a cetlit dobják be, hogy "nem találtak otthon". Gondolom, leszakadna a kézbesítő dereka, ha azt a 10 dekát ki kellene hoznia.
Nálatok hogy megy ez? Főleg vidéken, mert gondolom, Pesten másnak is ilyen.
Hoppá. Nekem alapból nem hoznak ki csomagot, mivel nem településen vagyok, a háztól 1 km-re van a postaláda, de egyszeregy postapontos küldeményt felhoztak a házhoz (meredek földút, itt-ottnyomvályúval, ilyenkor pl. nem lehet kisautóval közlekedni), pedig azt nem is kellett volna, nem tudom, miért cselekedtek ilyesmit.
De azért én is tudom szidni a postát. Nemrég közölték, hogy külföldi csomagnál NEM dobnak be értesítőt. Az ember szopja ki az ujjából, hogy jön, illetve nálunk a Japánban lakó kínai csóka szólt, hogy nála jelezték, hogy megérkezett Magyarországra a csomag. 3 nap késéssel mégiscsak dobtak be értesítőt, de akkor már rég itthon volt a csomag (erre nem jöttek rá).
De a külföldi csomagokkal régen is baj volt. 100 ezer forintos bukás is volt már emiatt, mert a megrendelt motoralkatrészről nem szóltak és visszaküldték. Meg kellett venni itthon drágán, újra elküldetni, akkor másodjára elkapta a vám is, amit először nem...
S külföldre csomagot küldeni is duplaannyi, mint fordítva, legalábbis Japánnal ez a helyzet.
Ezer fő körüli faluban lakom, messze-messze a fővárostól.
Csomagot a városból induló autó hozza, a vezetője kézbesíti. Ha nincs aki átvegye, akkor a helyi postára viszi, ott vehető át, erről hagy értesítőt.
Minden más küldeményt a helyi "biciklis postás" hoz. Van helyismerete, tudja kit hogy lehet előcsalni, elérni: kapucsengővel (ez közel sem mindenütt van), kiabálással, ablak zörgetéssel, vagy akár bemenetellel az udvarba, házba. Ha nem sikerül, azt is megteszi, hogy visszafelé jövet, a postára tartva kisérletezik újra. Ha így sem sikerül a postaládába (csőbe, stb-be) nem kézbesíthető küldeményről értesítőt hagy. Olyat is megtesz, hogy becsenget, hogy megmondja, hogy nyomdaprobléma miatt az esedékes előfizetett lapot nem ma, hanem másnap, vagy megmondja mikor hozza; ne legyen aggódás az elmaradás miatt. Az ilyesmi rendellenességekről általában visz egy kézzel írt papírt a boltba, megkéri őket, hogy a péntárgépnél tegyék ki valamilyen szembetűnő helyre, aztán terjed a dolog, mint a járvány.
Neten, postán maradóként rendelt küldeményekről (Posta-pont), megérkezéskor jön a rendeléskor kért SMS.
"soha semmilyen, levélnél nagyobb küldeményt nem kézbesít"
Igen, de ez fent van a honlapon is. Főleg a sok Kínából rendelt 100Ft-os sz.rra igaz ez. Hiába vagy otthon, ez a szabály és kész.
"Gondolom, leszakadna a kézbesítő dereka, ha azt a 10 dekát ki kellene hoznia."
Aha, neked 10 deka, a haverod is rendel, van akinek naponta 10-15 ilyen jön és vannak napok amikor 50-60 kínai sz.rt viszünk. És akkor még sem ajánlott sem számlalevél meg sem lett említve...
"Főleg a sok Kínából rendelt 100Ft-os sz.rra igaz ez. "
Bocs, ha a Magyar Királyi Posta ilyen szar szerződéseket köt, hogy 60 fillért kér egy levélméretű csomag kiszállításáért a kínai partnertől (hasra ütve mondom a számot, de tényleg aprópénzről beszélünk), akkor azt ne a magyar állampolgárokon verje le, hogy nem szállítjátok ki.
Könnyű úgy szolgáltatni, hogy közben nem is szolgáltat valójában semmit.
Ideje lenne már a Posta liberalizációjának, mert most gyakorlatilag semmi verseny nincs ezen a piacon, és ez meg is látszik a minőségén. Ami, mondjuk ki: kiszabott szar.
"Ideje lenne már a Posta liberalizációjának, mert most gyakorlatilag semmi verseny nincs ezen a piacon,"
elárulom neked, ez megtörtént. Jelenleg bárki beszállhat a levélkihordási szolgáltatásba.
Ja hogy csak veszteséggel lehetne csinálni, na ja...
Minden tiszteletem a postásoké, én csak a "vízfejet" utálom, illetve magát az egész rendszert, ami még mindig múlt századi (pl. kézbesítés UTÁN jön az e-amil/sms, hogy mai nap kézbesítés várható).
Utána olvasok, mert nem hallottam róla, hogy már szabad piac lenne ezen a téren, de pótolom a hiányosságomat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!