Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » A xenon lámpa miért nem...

A xenon lámpa miért nem világít messzire?

Figyelt kérdés

Vezetek xenon és sima izzós lámpával ellátott autót is.

A xenon elvilágít X méterre majd teljes sötétség.

A sima izzós lámpa távolabbra világít valamennyivel, de ott nem teljes sötétség van hanem halványan még lehet látni.

Így mi az oka, hogy modern xenon ilyen rövid távolságra világít??

Ott miért nincs “holttér vilàgítás”??

2018. nov. 6. 19:07
 1/8 anonim ***** válasza:

Gondolom újabb autó a xenonos.

A régi xenonos fényszóró projectorok még sokkal jobbsn szórták a fényt, hasonlóan, mint a halogén fényszóróknál.

A mosern fejlesztésű xenon fényszórók projectora viszont olyan koncentrált fényt szórnak ki, ami miatt a hotspot- ban sokkal erősebb a fény, koncentrált, nincs szórása, a vetítési kép élesen határolt.

A szembeforgalom vakításának elkerülése és erős fény megtartása a célja.

Bizony ezek a nagyon erős fényszórók sokszor gyárilag nagyon alul vannak szabályozva, közelre világítanak a kocsi elejéhez, h ne vakítsa a szembe jövőt. Persze lehet rajta pöccenteni, de az éles határ megmarad.

2018. nov. 6. 19:27
 2/8 A kérdező kommentje:

Igen új autó a xenonos. Azzal éjjel 60-nàl többel nem merek menni. A sima égőssrl pedig max 80 al. Szèpen világít, az út melletti fehér múanyag rudakból rengeteget megvilágít a holttere, de nem szoktak villogni, hogy zavarná őket.

A xenonossal aki megy 90-100 al biztos, hogy elcsapja a kivilágitatlan biciklist vagy ha őz, róka, nyúl szalad elé azt is.

2018. nov. 6. 19:41
 3/8 anonim ***** válasza:
51%
Igen, ezzel a tulkonturozassal ez a legnagyobb baj.
2018. nov. 6. 21:16
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A tompított fényszórónak nem kell messzire világítania!

Az egy dolog, hogy neked a fel van tekerve és/vagy többen ülnek hátul és ezért "felver" a halogén lámpád.

A xenon lámpám meg úgy világítja meg az utat, hogy a vetítési képen belül terület jobban meg van világítva, mint ahogy a te reflektorod világítana.

Persze, hogy nem villogok, mint a szembejövő, mert:

-mert már megszoktam, hogy az olcsó autók lámpája mind vakít,

-ha, villognék te tologatnád fel a refit, és én nem szeretnék karambolozni és/vagy az árokban kötni ki a családommal együtt. Pedig, ha én ilyenkor refit nyomnék, az nem köszönnéd meg (4300K, D2S fényszóró + H7 +90%-os emelt fényű GE izzó.).

Csak nekem van eszem, vakító szembejövő esetén lassítok.

2018. nov. 7. 13:17
 5/8 A kérdező kommentje:

Három állásos a magasságállító. Kb. 1,5-en van. 0 a max.

Nagyon tàvolra nem visz. Pontos métert nem tudok mondani.

Csak annyit, hogy amennyire világít és amennyi a homályosan megvilágított holttér így merek menni éjjel max 80 al de úgy, hogy a lábam a féken van ha elém jön valami azonnal tudjak fékezni.

Èn is lassítok ha erős fénnyel jönnek velem szembe, előtte szoktam nekik villantani de vissza villog, hogy nem reflektorral jön.

2018. nov. 7. 15:25
 6/8 anonim ***** válasza:
Akkor te még szerencsés vagy, mert ha én eddig villogtam, az esetek 80%-ában az illető átkapcsolt refire és úgy jött velem szemben.
2018. nov. 7. 15:43
 7/8 anonim ***** válasza:
Ha magasságállításod van, akkor az nem gyárilag xenon. Emiatt van a gond, a normál optikába tettek erösebb fényforrást, ezért nem látsz a fényen kívül. A szem a nagyobb fényerőre áll rá, és nem látja a sötétebb részeket. Xenont csak lámpatesttel együtt érdemes cserélni.
2019. jún. 1. 00:19
 8/8 A kérdező kommentje:

7-es:

Nincs magasságállítási lehetőség (Lexus).

2019. jún. 3. 21:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!