A vonatállomás és buszállomás tájnyelvi szó?
Az állomás általánosan használatos a busz és a vonat megálló helyekre.
A magyar szép nyelv, logikusan építi a szavakat, áll - megálló - állomás...
A megálló az ahol csak megáll a jármű, utasok leszállnak, felszállnak, és indul tovább, az állomás nagyobb, ott van komolyabb épület, kiszolgáló helységek, ott esetenként várakozik is a busz, vonat.
A vonat állomás valóban ritka kifejezés, de nem helytelen, általánosabb a vasút állomás.
A busz állomás elég elterjedt, általános, szerintem jobb is, mint a busz pályaudvar, amit szintén hallottam már, de az szerintem nagyon "müanyag", a vasúttól átvett kifejezés.
Összegezve, a busz állomás általánosan elterjedt kifejezés, a vonat álomás lehet tájnyelvi szó összetétel, de mindenki érti.
A tájszavak olyan szavak, amelyekről sokszor csak megtanulás után lehet tudni, hogy az mit is jelent - persze, aki ismeri annak nem gond, de aki nem ismeri, komoly feladvány beazonosítani pl a kaszroly, furik, pityóka, górál és a többi tájszavunkat.
Ami nekem is furcsa volt, holott nyeltanilag logikus, a motor szóból képezett motrot, motromat (stb) szavak - azt valóban csak kevés helyen használják úgy, de ott általánoss.
A VOLÁN menetrendekben a városi végállomások neve: autóbusz-állomás.
Csak két példa, de rengeteg lehetne: [link]
Például, Pécs 23-as autóbusz vonal egyik megállója: [link]
Ha beírja a [link] keresőjébe, hogy autóbusz-állomás, felkínálja a környékbelieket.
Ha város neve után írja, hogy autóbusz, felkínálja az autóbusz-állomást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!