Ausztriában miért nem szabad fedélzeti kamerát használni a kocsiban?
Ha mégis használom akkor mi van? (közzététel nélkül persze)
Kikapcsolva fent lehet?
Nade itthon se lehet embereket videózni engedély nélkül, nem?
Más kérdés, hogy a gyakorlatban ezt publikálás nélkül kb. lehetetlen bebizonyítani...
Magyarországon nincs direkt jogszabál ya fedélzeti kamerára, csak a többi, személyiségi jogokról rendelkező jogszabályból lehet levezetni, hogy szabad-e vagy tilos, és hogy mi jár érte. Jogi szürkezóna, nem egyértelmű.
Ausztriában konkrétan meg van tiltva. Egyértelmű a helyzet. Tilos a használata és kész.
"és youtube-on is számos videót találsz, ami osztrák vagy akár német utakon készült"
Németországban nem tilos, sőt.
Az pedig, hoyg találsz osztrák utakon készült felvételt, nem jelenti, hoyg jogszerű, illetve hogy a készítő nem kapna komoly büntit, ha valaki feljelentené.
Fura, hogy a 2. válasz 100%-on állt, miközben az értelmes felelet meg le van pontozva.
Nekem az értékelhetetlen, hogy azért nem szabad, mert törvény tiltja. Ezen mit lehetett felpontozni?
Ausztria, Németország sokkal komolyabban veszi a személyiségi jogokat. Az osztrákok a google kocsiját is elhajtották. Egy ideig voltak utcaképek, de leszedették.
Hatalmas bírság szabható ki.
A magyar jogban valóban szürke zóna. Nincs rá szabályozás semmi. Adott esetben jogértelmezés kérdése lehet.
Korábban a jog csak a felvétel közzétételét tiltotta, ma már a felvétel elkészülte is engedélyhez kötött.
Viszont a fényképezésnél is vannak kivételek, amikor senkitől sem kell engedélyt kérni.
Pl. ha a Bazilikát fotóznád, de előtte áll két ember, akkor ők beperelhet a kép elkészítéséért is.
Ha harminc áll ugyanott, akkor nyugodtan közzé is teheted.
Na most a kocsiból készülő felvétel hova sorolható?
Az osztrák szigorúbb szabályozás ezt úgy oldja fel, hogy sem egy, sem kettő, sem száz nem fotózható.
Köszönöm.
Meglepődtem, hogy ezek szerint ott jobban védik a személyiségi jogokat / magántulajdont, mint nálunk...
Mikor kint jártam pár éve többször, nem ezt tapasztaltam...
Utolsó, tudtommal lett volna lehetőség a Google-nek ausztriai/németországi utcaképekre is, a Google azért nem elérhető Ausztriában, mert a google-s autóval a felvételek készítésekor valahogy begyűjtötték a nem védett wifi hálózatok adatait is (nem csak fotózni tudták az utcákat), emiatt felfüggesztették, mikor meg újra engedélyezve lett nekik, akkor meg már a google állt úgy hozzá, hogy "le vagytok sz*rva"...
Németországban szintén engedélyezett volt pl. asszem Köln vagy München utcaképei részben elérhetőek most is, csak végül olyan sokan kérték utólag a házuk kitakarását, hogy a Google inkább "feladta" az egészet...
Ennyit a google-ről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!