Lakott területen milyen sebesség esetén bírságolnak a rendőrök?
Én már többször láttam olyat, hogy a kamerás kocsi után 100 méterrel is álltak rendőrök és félreállították a gyorshajtókat. Motorosrendőrök is voltak.
A tűréshatár csak +/- 3 km/h.
Csekket csak akkor küldenek, ha legalább 68-at mértek. (Mert 3 a hibahatár. Rendőr személyes közlése szerint ennyire állítják az automata traffipaxokat.)
De helyszíni bírság már elvileg 51-től is lehet, más kérdés, hogy a hibahatár miatt ennyiért még nem büntetnek, mert meg lehetne támadni. Az említett rendőr azt mondta, hogy ő 55-től szokott büntetni, és 3-20 E közötti bírságot szokott kiszabni, a sebességtől meg a sofőr hozzáállásától függően. (Ez már vagy 6 éve volt, nem tudom, az összegek helytállóak-e még.)
Az ilyen 65 (gyakorlatilag: 68) alatti sebességekre nem vonatkozik az objektív felelősség. Tehát csak akkor lehet kiszabni, ha vagy a helyszínen megállítják az autót, és kiderítik a sofőr kilétét, vagy pedig ha a kiküldött levél alapján az üzemben tartó nyilatkozik, hogy ki vezette az autót. Ez utóbbi esetben viszont az üzemben tartók azt szokták mondani, hogy családtagjuk vezetett, akikre nem kötelező terhelő vallomást tenni, és ennyiben marad a dolog, nem tudják kire kiszabni a büntetést. Ez miatt gyakorlatilag soha nem is küldenek ki szabálysértési bírságot. (A jelentős túllépés az közigazgatási bírság.)
Ja, és nem az van szabályozva, hogy az autód km-órája mennyit mutathat, hanem hogy milyen sebességgel mehetsz.
Az órák általában a valós sebességnél többet szoktak mutatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!