Kinek van elsőbbsége?
Mind ketten főúton haladunk,megkerülve egymást(ahogy a képen
van) de mögöttünk is jönnek.
Akkor nekem az utánna lévőt is el kell engednem?
Jogosítvánnyal rendelkezők válaszoljanak.
Köszönöm.
tegyél be egy darab képet, ne egy keresést ezer képpel
mi itt nem tudjuk, te meliykre gondolsz
amúgy ha főútról le akarsz kanyarodni balra, akkor minden szembejövő egyenesen haladónak elsőbbséget kell adnod
ha folyamatosan jönnek, akkor addig kell várnod, ameddig valaki egyértelműen le nem mond az elsőbbségéről a te javadra
az hogy mi van mögötted, az elsőbbség szempontjából mindegy, majd ők is kivárják a sorukat
na, előbb hülyén írtam, meg sem néztem a keresési kulcsszavakat, csak azt láttam hogy egy rakás kép
ha egyenrangú utak kereszteződésében akarsz balra kanyarodni, akkor is el kell engedned minden szembejövőt
ha rendes vagy behúzódsz a felezővonal mellé, hogy esetleg jobbról megkerülve téged egyenesen továbbmehessenek
ha szembe elfogytak, akkor még el kell engedned a jobbról érkezőket is, mert ők következnek az elsőbbségi rangsorban
na, miközben írtam, jött az új kép
ha el tudtok menni egymás mellett, mert van elég hely, akkor egyszerre, ha nem, akkor az egyikőtöknek el kell engednie a másikat megegyezéses alapon
Köszönöm szépen,azért nem világos mert (a jobbkéz szabályt tudom) azt nem írtam csak mi vagyunk főúton,tehát nem egyenrangú utak és mondjuk az utánam lévő is balra kanyarodik és be jön mögém.
Ugyanezt teszik a szembe érkezők is olyankor mi van?
What?
Elmondhatnád értelmesebben is mert szerintem ezt senki sem érti csak Te :D
Mi nem érthető?
Mondjuk én vagyok a sárga "jármű"vel balra szeretnék kanyarodni jön autó mögöttem ő is balra szeretne.
Szembe érkező "piros" autó (az ő szemszögét nézve)
szintén balra kanyarodik és a mögötte érkező is.
Ennél jobban nem tudom el magyarázni
Már leírták előttem...
elmentek egymás mellett és a mögötte jövők követik az előtte haladót.
nem sok olyan kereszteződés van ahol nem férnek el egymás mellett az autók
Útkereszteződéseknél először is azt kell figyelembe venni, hogy ott mi szabályozza az elsőbbséget.
A kanyarodási szabályt akkor kell alkalmazni, ha veled azonos pozícióban érkező jármű van, és nincs ott más.
A linkelt képen ugyan csak két jármű van, de a kérdésed plusz egy járműre vonatkozik: " nekem az utánna lévőt is el kell engednem?"
KRESZ vizsgán ilyet (szerencsére) nem kérdeznek, mert erre a gyakorlatban az időt-tér figyelembe vételével lehet cselekedni.
Szemből a két balra kanyarodó azonos pozícióban van, ha elférnek egymás mellett, haladhatnak egyszerre, de ha nem férnek el, jön a "kölcsönös udvariasság", valamelyik elengedi a másikat...
Viszont, ha lemondott az elsőbbségéről, és a balra elkanyarodó mögött jobbra kanyarodó, vagy egyenesen haladó érkezik, annak elsőbbséget kell adni (kanyarodási szabály), ha ismét balra kanyarodó érkezik, akkor annak illene az elsőbbségről lemondani ("cipzár" manőver).
Nem tudom, érthető-e, de a lényeg, hogy az elsőbbség megállapításánál a kanyarodási szabály másodlagos prioritású, ha pl. egyenrangú útkereszteződésnél jobbról érkezik jármű, az akkor is előtted mehet, ha történetesen balra kanyarodik, és neki nincs jobbról érkező, akinek elsőbbséget kell adjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!