Városba a buszmegállóból induló buszt akkor is ki kell engedni ha "maszek" céges járat?
A KRESZ az alábbit írja erről:
"24. §
(3) Lakott területen belül a járművek vezetői kötelesek az elindulási szándékot jelző, menetrend szerint közlekedő autóbusznak, trolibusznak, az iskolabusznak és a gyermekeket szállító autóbusznak a megállóhelyről való elindulását (a jobb szélső forgalmi sávba való besorolását) - ha ez hirtelen fékezés nélkül megtehető - lassítással, szükség esetén megállással is lehetővé tenni. Az autóbusz, az iskolabusz, a gyermekeket szállító autóbusz, valamint a trolibusz vezetője azonban ilyen esetben is csak akkor indulhat el, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről."
"Tehát magánvállalkozó és céges alkalmazottakat szállít és rendszerint a buszmegállókat használja."
Vagyis munkaidő elején hozza, munkaidő végén viszi az embereket. Tehát van menetrendje.
Életedben a legnagyobb öröm az legyen, hogy nem engedted ki a megállóból, gyökér!
Gépjárművezető szakoktató vagyok. Ráadásul másodállásban én is dolgozom ilyen munkásokat hordó busszal.
Mi is a kilyelölt autóbusz megállóhelyen szoktuk felvenni a munkásokat. Bár szerintem szabálytalan. A minap egy arra sétáló rendőr is megkérdezte, hogy milyen jogon állok a kijelölt megállóhelyen. Megbeszéltük, hogy a menetrend szerinti járat az a járat, amelyiknek ki van függesztve a megállóban a menetrendje. Természetesen igaza volt, de nem büntetett meg.
Hogy ki kell-e engedni? Lakott területen szerintem igen, de mindenki cselekedjen saját belátása szerint.
Majd ha kresz oktatásra jársz, akkor ott elmondják, hogy nem kell..hogy milyen járat, az mindegy...viszont illik a tömött buszt kiengedni.
amúgy a kérdésben némi rosszindulatot véltem felfedezni.
A KRESZ szerint csak a menetrend szerinti járatokat kell kiengedni. Azonban az esetek 99%-ban te azt hátulról nem tudod megállapítani, hogy valóban menetrend szerinti járatról van-e szó.
Az egyik hozzászólásban említett, busz hátfalára kiírt cégnév sem támpont. Ehhez naprakészen ismerni kellene az ország összes menetrend szerinti buszjáratot üzemeltető cégét és az ő előfordulási helyüket (gyors számításom szerint közel 100 cégről beszélünk).
De még ekkor sem lehetnél biztos a dolgodban: előfordulnak más cégtől (pl. próbaüzemre) kölcsönzött buszok, trehányságból az előző tulaj cégnevét viselő buszok, a járművet eladó kereskedő kft-t bőszen hirdető buszok, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!