Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Teherautóval közúton parkolás?

Teherautóval közúton parkolás?

Figyelt kérdés

Lakóhelyem egyben a telephelyem is már 30 éve, ezidáig nem volt semmilyen problémám a rendőrséggel, közteresekkel.Viszont most jött valami új kötekedő közteres, akinek valamiért szúrom a szemét. (Amúgy is kötekedő alak, már többször nagyon helyben hagyták őt).

A teherautómmal beszoktam állni esténként, de van mikor még megyek fuvarba és akkor kint állok vele a házam előtt. Nem az úton, hanem az út és a ház között. Ez olyan 3-4m szélességű rész kb., a forgalmat egyáltalán nem zavarom, az utat nem állom el.

Ennek ellenére egyre többször jön ez a sok értelmű és kötözködik, hogy közterületen állok és álljak el onnan.

Ha jól tudom, akkor elvileg egyhuzamban 15 napot lehet amúgy is közterületen állni. Úgyhogy elvileg nem csinálhatna semmit se.

Más is így tudja vagy változott a jogszabály?

Ha nem ütközik mondjuk jogszabályba, akkor akár a rendőrségen is feljelenthetem őt, azzal, hogy zaklat vagy hatalommal való visszaélés, stb.?

2017. okt. 4. 19:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

A leírásból nem tiszta, pontosan hol is állsz meg.

Valószínűsítem, hogy túlbuzgó a közteres, mert a szabály valóban az úttest szélén történő megállást, várakozást írja elő, ha leállsz az útról az esetenként valóban szabálytalan lehet, de azért a saját háza előtt...

Szóval eldönteni nem tudom, csak egy vissza kérdés: ha az út szélén állva, szabályosan, de mégiscsak nehezíted a többi közlekedő dolgát, az megfelel a közterületisnek?

Zöldövezetnek minősülő területre valóban nem állhatsz, csak azt nem írják le sehol normálisan, mi minősül zöldövezetnek

2017. okt. 4. 19:28
 2/11 anonim ***** válasza:
65%

Nekünk amikor fizetős lett az utcánk, mivel a tűzoltók elvileg ott parkoltak ( pedig nem csak a fidesz bűnbakokat keresett ) és intéztem a 1 családba 1 autó parkoló kártyát, kérdeztem ,hogy két autómmal maradhatok e a ház előtti híd részen a járda és a út között lévő feljárómon, azt mondták, hogy nem, és örüljek, hogy eddig nem vitték el a kocsit ( bővíteni akartam, de letettem róla mert nem vagyok párttag ) most is ott állok egyik autóval, senki nem szól, nem csinál semmit.

Kérdezd meg a közterestől, ha más lenne a származásod piszkálna e, vagy mi zavarja? Ne félj ez után nem fog piszkálni, nem egyszer küldtem már el okoskát azzal, hogy ha más nemzetiség lennék, mondjuk ruszin, akkor szólna e, ilyenkor mindig befogják a pofájukat a kis fontosak. Ha meg tesznek valamit, keress fel egy ügyvédet pereld szét az agyukat. Mindig a dolgozni akaró ember piszkálják ezek a férgek.

2017. okt. 4. 19:35
 3/11 A kérdező kommentje:

Út <--autó-->lakóházam kerítése

Az út és a kerítés között min. 4 méter van.

A teherautó ezen a területen szokott állni, mint írtam 30 évig a kutyát sem zavarta, mivel nem az úttesten van, nem gátolja egyik irányból sem a forgalmat.

Azt még én is érteném, ha valami parkban lenne, de ez a saját házam előtti területet jelenti.

Ennek a közteresnek szerintem az teljesen megfelelne, mert kb. 8 házzal arrébb van egy kamionos, aki viszont tényleg az úttesten parkol, ellenben az valamiért nem érdekli a közterest.

2017. okt. 4. 19:38
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem szabályosan parkolnál, akkor nem kötekedne hanem már rég ottlenne a büntetés az ablakba. A közterületesek ilyenek. Ha szabályos vagy kötekedik ha szabálytalan vagy büntet.
2017. okt. 4. 19:45
 5/11 anonim ***** válasza:

Pontosan arra próbáltam utalni, hogy a közteres lehet vaskalapos, begyepesedett agyú is, aki a szabálykönyvet bemagolta, de a mögötte lévő logika r magas neki.

A KRESZ-ben a megállás, várakozás szabályai valóban az úttesten történő eseteket taglalja.

Ehhez jön az önkormányzatok felől a zöldövezetekben parkolás tilalma, de azt senki nem tudja pontosan leirni mi számít zöldövezetnek.

A logikusan gondolkozó városlakó próbálja tehermentesíteni az utat azzal, hogy nem azon parkol, s jön a fafejű közteres, hogy az nem szabályos...

Állj az út szélén, akkor szabályos lesz. :-)

2017. okt. 4. 19:54
 6/11 anonim ***** válasza:
Legközelebb kineveted, vagy ne vedd figyelembe, ilyesmi. Ha akar valamit, akkor megbüntet. De ha nem büntet meg, csak pattog, akkor próbálja játszani a janit, mindössze ennyiről van szó.
2017. okt. 4. 20:14
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

"Ha jól tudom, akkor elvileg egyhuzamban 15 napot lehet amúgy is közterületen állni."

Ez így, ebben a formában nem igaz!

Amúgy se írtad mekkora az a teherautó, de pl. 3,5 tonna felett csak külön önkormányzati engedéllyel parkolhatsz közterületen.

2017. okt. 4. 21:50
 8/11 anonim ***** válasza:

A parkolás és a tárolás nem ugyanaz.

A közterületen tárolásra vonatkozik a 15 napos határidő, azért az mókás lenne, ha csak önkormányzati engedéllyel parkolhatna a teherautó

2017. okt. 4. 23:21
 9/11 anonim ***** válasza:

Azt nem írtad, mekkora település mekkora autó.

Én egy kisvárosban laktam, és fuvarozunk. Akkor 1 db 16 tonnás teherautó volt, traktor stb. 7-8.000 lakosú településen az ebből befizetett iparűzési adó már szemmel látható összeg volt akkor is. Mi mindig az udvarban parkoltunk, csak olyankor álltunk a kapubejáróban (nem mellette a füvön akárhol) amikor aznap még menni kellett, sose éjszakázott kint az autó. Ez egy forgalmas utca volt. Más kollégák kisebb utcákban életvitelszerűen kint parkoltak, még kint is javítottak, 40 tonnás gabonás szerelvényekkel be sem fértek az udvarokba, előttük nem járt minden nap munkába a jegyző/polgármester stb így nem is foglalkoztak velük.

Az ilyen eseti pár órás kintállások miatt jött a felszólítás, hogy nem helyes büntetés lesz stb stb. Egyszer kellett betelefonálni, vázolni a fentieket, és megemlíteni, hogy telephely szolgáltatást nyújtanak cégek, nem muszáj ide bejelenteni a telephelyet, lehet más településen is iparűzési adót és súlyadót fizetni.

Többé senkit nem zavart az autó az utcán...

2017. okt. 5. 07:26
 10/11 anonim ***** válasza:

"A közterületen tárolásra vonatkozik a 15 napos határidő, azért az mókás lenne, ha csak önkormányzati engedéllyel parkolhatna a teherautó"

Ha hiszed ha nem létezik a 89/1988 MT rendelet.

"7. § (1) Közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt jármű - a (3) és (4) bekezdésben foglalt esetet kivéve - közúton vagy más közterületen nem tárolható.

(2) Az az üzembentartó, aki közúti közlekedési szolgáltatási tevékenységéhez tíznél több járművet használ, járműveit telephelyen köteles tárolni.

(3)9 Ha az üzemben tartó a közúti közlekedési szolgáltatást legfeljebb 3500 kg legnagyobb megengedett össztömegű gépkocsival végzi, e járművet a közúton vagy más közterületen is tárolhatja.

(4) A közút kezelője kivételesen indokolt esetben - olyan helyen, ahol a jármű a közúti forgalmat nem zavarja - hozzájárulhat a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt bármely jármű (járműszerelvény) közúton való tárolásához. Más közterületen az ilyen jármű tárolásához közterülethasználati engedély szükséges."

Segítek: a közút kezelője legtöbbször az önkormányzat.

Meddig várakozás, és mikortól tárolás? Amikor valaki rendszeresen ugyanott várakozik amikor végzett a melóval és a következő munkanapon áll ki, akkor ő bizony ott tárolja azt a járművet.

Bár nem csak én jutottam erre a következtetésre:

[link]

2017. okt. 5. 16:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!