Jogosítvány hosszabbítás 10 évre?
Se 5 évre, se 10 évre. 9 évre és 15 napra.
Nem egyezik a jogszabállyal az állításod. Ugyanis nem 5 évre, 10 évre, stb. adják, hanem LEGFELJEBB 5 évig, 10 évig stb. érvényes.
És, a 441/2016. (XII. 16.) Korm. rendelet 44. § (1) bekezdésével megállapított szöveg szerint, 2017. január 1-től, a vezetői engedély kiállítása során annak érvényességét a MEGHATÁROZOTT IDŐTARTAMON BELÜL úgy kell meghatározni, hogy a lejáratának hónapja és napja megegyezzen az ügyfél születési idejének hónapjával és napjával.
Mivel nem tudom a születésed hónapját és napját, egy feltételezett dátummal számolok.
Aki 1967. október 19-én született, 2017. október 4-én lesz 49 éves és 350 napos.
Ha október 4-én 1. alkalmassági csoportú alkalmassági vizsgálatra jelentkezik, és alkalmasnak bizonyul, akkor (mivel az 50. életévét még nem töltötte be, az csak október 19-én következik be) legfeljebb 10 évre kaphatja meg az alkalmasságot. Ez 2027. október 4. De, ezen az időtartamon belül (ebben esetben 10 év) csak a születésnapjáig érvényes engedélyt kaphat. A 2027. október 19-i születésnapja már kívül esik a 2027. október 4-éig tartó időtartamon. Így 2026. október 19-éig érvényes engedélyt kap. Az belül van.
Azaz, 9 évre és 15 napra kapja.
Még mindig jobban jársz, mintha a születésnapodon, vagy utána végeztetnéd a vizsgálatot, mert akkor legfeljebb 5 évre adhatnák.
Az viszont, ha a születésnapodon kapnád az orvosi alkalmasságit, akkor tényleg pontosan 5 évig lenne érvényes. Illetve, ahány nappal később mennél, mint a születésnapod, annyi nappal rövidülne az 5 év. Mégsem (néhány nap híján) 1 évvel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!