Üdv, azután érdeklődök, mi a feltétele a C, C + E kategóriás jogositvány megszerzésének?
A C-t onnantól kezdheted, hogy van egy sikeres B kat. vizsgáról szóló igazolásod. A C+E-hez pedig 2 éves B jogsi kell. II: csoportú orvosi alkalmassági kell.
A PÁV pedig a jogsi megszerzéséhez nem kell, sőt a külföldi munkához sem kell csak az idi*ta magyar cégek kérik.
Én csak gyorsan átfutottam a 24/2005. (IV. 21.) GKM rendeletet, de nem találtam olyat, hogy C kategóriás tanfolyamra csak meglévő B kategóriával jelentkezhetsz.
Az világos, hogy a 326/2011 szerint a jogosítványban csak akkor érvényesítik a C kategóriát ha a B megvan, de én nem találtam utalást arra, hogy nem lehetne egyszerre nyomni pl a kresz tanfolyamot.. :)
Bármi forrást szívesen fogadok ez ügyben.
Már csak azért sem lehet együtt csinálni a KRESZ-t, mert nincs külön KRESZ oktatás. Az elméleti képzésnek csak egy része a KRESZ oktatás.
És, nem lehet együtt csinálni a „B” kategóriás és „C” kategóriás elméleti képzést.
24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet
a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól
↓
4. § (4) Képzésre az vehető fel, aki:
4. § (4) b) megfelel az elméleti vizsgára bocsátás feltételei közül a 10. § … (2) bekezdésében foglaltaknak,
↓
10. § (2) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételek teljesítése esetében is kizárólag az bocsátható elméleti vizsgára, akinek a közlekedési igazgatási hatóság vagy külön jogszabályban meghatározott külföldi hatóság által kiállított:
a) „C” kategóriás vizsgához „B” kategóriára érvényes vezetői engedélye van;
↑
► Tehát, mivel „C” kategóriás elméleti vizsgához „B” kategóriára érvényes vezetői engedély szükséges, és képzésre az vehető fel, aki megfelel az elméleti vizsgára bocsátás ezen feltételének (is): akinek nincs „B” kategóriára érvényes vezetői engedélye, nem vehető fel „C” kategóriás képzésre. ◄
Amúgy, jócskán eltér az elméleti képzés.
„B” kategóriánál az elméleti képzés három tárgykörből áll:
- Közlekedési alapismeretek
- Járművezetés elmélete
- Szerkezeti és üzemeltetési ismeretek
„C” kategóriánál is van ez a három, de nyilván eltérés van a tananyagban, különösen a szerkezeti és üzemeltetési ismereteknél. Ezen kívül „C” kategória esetén van még
- Munkavédelem, tűzvédelem, szállítás
- Biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés
is.
Óraszámban is nagy az eltérés.
„B” esetén az elméleti képzés időtartama 28 óra.
„C” esetén 80 óra.
↑
A linkelt GKM rendelet 3. számú mellékletének táblázata.
Tisztában vagyok az órákkal, megvan mindkét kategóriám ( is ). A mai digitális rendszert akkor nem lehet kijátszani ( mi még anno egyszerre csináltuk a B és C tanfolyamot, egy napon vizsgáztam mindkét kreszből, szerkezettanból stb.. :D ).
Nem tudom hogyan vezetik ma a tanfolyam jelenléti íveit meg a többit, de akkor az NKH oldaláról korlátolt lehet a dolog és tényleg nem megy egyben. Szívás :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!