15 éves fiam a napokban kapta meg segédmotorra jogosítványát. A nyáron lehet, hogy összejön egy 10 napos francia út neki. Ott vezethet ezzel a jogsival kismotort? - mert úgy hallottam, hogy van ahol magasabb a korhatár.
Uniós ország vagyunk, el kell fogadniuk az itteni törvényeket, a francia rendőröknek is.
Engem a rendszám hiánya miatt zaklatnak szlovákba mindig osztrákba ritkán. De 1-2 perc és megértik, hogy ez van. Nálunk nincs rendszám. Nálam a nemzetközi bizt és felragasztom a H betüt és csá.
Az M (régi kismot jogsi) Nemzeti.
Az új AM Nemzetközi.
vezethet, 50 ccm-ig.
Unióban úgy van, hogy "B" jogsival (autó) vezethetsz 125 ccm-es motort (nálunk alapból csak 50-est, kell egy különbözeti, ún. B125 jogsi a 125 ccm-hez), AM jogsival 50-est.
Az itthoni kismotor jogsival kint nyugodtan vezethet 50 ccm-es mocit. Valóban, itt abból lehetnek a konfrontációk, ahogy előttem is írták, ha Mo-ról kimész egy szomszédos országba az 50-es motoroddal, mivel nálunk nem kell rá rendszám, máshol meg igen.
"Unióban úgy van, hogy "B" jogsival (autó) vezethetsz 125 ccm-es motort"
Na ne röhögtess.
Nem szabad külföldön vezetnie.
„A vezetői engedély a járművezető alábbiak szerinti életkorának eléréséig csak belföldön történő járművezetésre jogosít:”
„a 2013. január 18-át követően kiadott vezetői engedély esetében”
„az „AM” kategóriánál 16. életév,”
↑
326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról 5. § (3)
Képen: [link]
A jogszabály teljes, hatályos szövege: [link]
Tehát, míg be nem tölti a 16. életévét, addig csak belföldön jogosult a vezetésre.
Nem, mi? Akkor ha en Texasbol (ahol ugye nyiltan viselhetek fegyvert, ellentetben veletek, europaiakkal) en hazalatogatnek magyarisztanba, akkor nyugodtan kilogathatom a Coltot az oldalamra, mert a ti torvenyetek ram nem vonatkozik?
Ugye, hogy mekkora baromsag?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!