Friss jogosítvánnyal mennyi ideig nem vezethetek még külföldön?
Én kresz-ből úgy tanultam, vagy legalábbis úgy emlékszek, hogy 1 évig nem vezethetek külföldön. De ismerősök meg azt mondják, hogy 2 évig. Melyik fedi a valóságot?
Vannak esetleg kiskapuk, hogy mégis vezethessek?
Én úgy tudom, hogy nincs ilyen megkötés.
Tehát friss jogsival is lehet külföldön vezetni.
Rosszul emlékszel, az ismerőseid rosszul tudják.
Ezen az oldalon (is) már kismilliószor le lett írva, hogy:
1. külföldön csak 18 éves kor alatt nem lehet vezetni, más megkötés nincs.
2. az első nemzetközi kategória megszerzésétől két évig számít kezdő vezetői engedélynek. A kezdő vezetői engedéllyel nem vontatható pótkocsi (utánfutó) és motorral nem szállítható utas, más korlátozás nincs.
"4. §
(3) A vezetői engedély a járművezető alábbiak szerinti életkorának eléréséig csak belföldön történő járművezetésre jogosít:
a) a „B” kategória esetében 18. életév,
b) a 2013. január 18-át követően kiadott vezetői engedély esetében
ba) az „AM” kategóriánál 16. életév,
bb) a „C” kategóriánál 21. életév,
bc) a „D” kategóriánál 24. életév."
"6. §
(1) Az első nemzetközi kategória megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül.
(2) A kezdő vezetői engedéllyel az „AM”, az „A” és az „A” korlátozott kategóriára, továbbá az „A1”, az „A2” és a „B1” kategóriára érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható, valamint a „B”, a „C” és a „D” kategóriára, továbbá a „C1” és a „D1” kategóriára érvényesített bejegyzéssel – a Magyar Honvédség kezelésében lévő járművek kivételével – pótkocsi nem vontatható."
"Én kresz-ből úgy tanultam, vagy legalábbis úgy emlékszek, hogy 1 évig nem vezethetek külföldön."
Háát ez elég nagy baj, hogy ilyenre emlékszel, ezek szerint a Kresz könyv csak dísznek volt... 18 év kor alatt nem vezethetsz egyedul, 18 ev kor felett barmikor...tipikus mentalitas, mar a kiskapukat keresi, amikor meg a rendes valaszt sem tudja...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!