Fizetős parkoló zóna + kapubeálló. Ingyenes?
Alapból én is erre gondolnék, de az ugyebár nem "parkoló".
A tulaj engedheti meg. A parkolótársaság mégis pénzt szedne utána, egy nem-parkolóért?
Kresz 41. § (2)c) Tilos várakozni ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást - az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül - akadályozza.
Pont ez a bökkenő, hogy alap esetben kapubeállóban állni nem szabályos. Simán rendőrt hívhatna a tulaj.
Mondom, én is így gondoltam, de valahogy nem teljesen fekete-fehér nekem. Ha így van az is furcsa, ha ingyenesen lehetne parkolni, kicsit az is furcsa lenne.
Nem kell fizetni.
Hónapok óta így állok megy egy ismerősnél.
Parkolási díjat zónán belül csak szabályos várakozásra alkalmas helyen lehet szedni. Kabupejáró előtt, és saroktól 5m-en belül, vagy gyalogátkelőhely előtt nem szabályos a várakozás. (kivétel, amikor az önkormányzat érdeke is úgy kívánja, és úgy festik fel a parkolási területet, hogy egy gyalogos gyerekkocsival épp hogy le tud jönni a sarkon, 1,5 métert jó ha hagynak)
Igaz, hogy az említett helyeken (kapubejáró előtt, zebra előtt közvetlenül) parkolási pótdíjat nem kaphatsz, kaphatsz viszont a rendőrségtől vagy a közterület-felügyelettől szabálysértési bírságot. Kapubejáró esetében az ingatlan tulajdonosa tisztázhat, a többi esetben ki kell fizetni a büntetést.
Fordítva működik a dolog. Ha jogtalanul állod el a kapubejárót, akkor a tulajdonos kérhet intézkedést, alapesetben úgy veszik, hogy engedéllyel állsz ott.
A régi rendelet alapján akár a tulajdonos maga is büntethető volt, a saját kapujának elállása miatt.
Most a tulajdonos semmiképpen nem büntethető, s az sem, aki az ő engedélyével áll ott.
Felesleges lenne, végigbüntetni mindenkit, aztán utólag kimenteni a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!