Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Az új fix trafipaxok (véda)...

Az új fix trafipaxok (véda) látják ha egy autón nincs műszaki?

Figyelt kérdés

2017. jan. 2. 19:39
 1/8 A kérdező kommentje:
*traffipax
2017. jan. 2. 19:42
 2/8 anonim ***** válasza:
90%
Állítólag látják. Októberben két hétig jártam lejárt műszakival, azóta sem tette szóvá a kutya sem :D
2017. jan. 2. 19:57
 3/8 anonim ***** válasza:
92%

A VÉDA-rendszer ismertetője szerint az áthaladó járművek rendszáma alapján ellenőrzik, hogy a nyilvántartás szerint nem járt-e le a műszaki érvényesség, nem körözött-e a jármű.

De!

Rendőrségi közlés szerint naponta egymillió áthaladó járművet ellenőriznek. Ennyi lekérdezés, naponta? Milyen rendszer tudja ezt kiszolgálni?

Ügyfélkapu regisztrációm van, így két-, majd egy hónappal a műszaki lejárta előtt e-mailben figyelmeztetnek. A közölt dátum 23 nappal korábbi volt, mint a forgalmiban szereplő. Azért, mert két éve, a lejárat előtt, korábban csináltattam meg, mert elutaztunk az autóval. Mivel a lejárathoz képeset 30 napon belül voltam, a lejárati napfordulóval állították ki a forgalmit. Viszont, a központi nyilvántartótó, eszerint, a vizsgaállomás időpontját tartja nyílván. Idén viszont csak 2 nappal a napforduló előtt volt a vizsga. Vagyis, nyilvántartási lekérdezés alapján 21 napig lejárt műszakival közlekedtem. Pedig, nem.

Úgyhogy, az ellenőrzést, hiszi a piszi.

2017. jan. 2. 20:22
 4/8 anonim ***** válasza:
0%
Nem látják. Nyugi.
2017. jan. 2. 21:10
 5/8 anonim ***** válasza:
0%

30 nap után lesz közigbírságos, addig nem történik semmi.

Ezért nem jelzett a két hétre és a 21 napra sem.

2017. jan. 2. 21:58
 6/8 anonim ***** válasza:
84%

Nem tudom, honnan veszed a 30 napot és a közigazgatási bírságot.

Egyszerű helyszíni bírsággal büntethető, a 63/2012-es kormányrendelet alapján. Az első büntetési tartomány, ha „a jármű műszaki érvényességi ideje több mint három hónapja lejárt, de hat hónapot nem haladta meg”.

[link]

[link]

A kormányrendeletben a „közig” szórészlet nem is szerepel, ugyanígy "30 nap", vagy "harminc" sem.

A közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések körét – mint a címe is tartalmazza – a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet adja meg.

[link]

Ebben viszont nincs említve a lejárt műszaki érvényesség. Az idetartozó szabálysértések összefoglaló címei:

- A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések

- A vasúti átjárón való áthaladásra vonatkozó rendelkezések

- A továbbhaladás tilalmára vonatkozó rendelkezések

- Az autópálya leálló sávjának igénybevételére vonatkozó rendelkezések

- A behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra vonatkozó rendelkezések

- A természet védelmére vonatkozó rendelkezések

- az ED törvényre vonatkozó rendelkezések

a rendeletben tételesen megszabott módon-, illetve mértékben való megszegése.

Országgyűlési munkabizottság javaslatára a belügyminiszter állásfoglalást adott ki: a jogszabályi alsó határ (három hónap) előtt csak figyelmeztetnek a rendőrök.

A javaslat indoklása az volt, hogy a cél a jogkövető magatartás irányába terelés. A bírság a műszaki vizsgára megfelelő felkészítéstől vonná el a pénzt; pedig a társadalmi érdek az, hogy a járművek minél biztonságosabb műszaki állapotban legyenek, nem a bírságdíj beszedés.

2017. jan. 3. 08:52
 7/8 anonim válasza:
Akkor ne számítsak csekkre? Nekem 2 éve lejárt a műszaki mert nagy felújításon esik át a kocsi és idő volt mire mindent megszereztem hozzá. Két napja vittem el ahol csinálják de fix kamera alatt átmentem.
2017. jan. 18. 17:37
 8/8 anonim válasza:
Én is tegnap átmentem egy alatt, március óta nem volt az autón műszaki, vizsgázni vittem épp. Csak utána gondolkodtam, hogy figyeli azt is a rendszer.Várunk...
2018. jan. 19. 06:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!