Az új fix trafipaxok (véda) látják ha egy autón nincs műszaki?
A VÉDA-rendszer ismertetője szerint az áthaladó járművek rendszáma alapján ellenőrzik, hogy a nyilvántartás szerint nem járt-e le a műszaki érvényesség, nem körözött-e a jármű.
De!
Rendőrségi közlés szerint naponta egymillió áthaladó járművet ellenőriznek. Ennyi lekérdezés, naponta? Milyen rendszer tudja ezt kiszolgálni?
Ügyfélkapu regisztrációm van, így két-, majd egy hónappal a műszaki lejárta előtt e-mailben figyelmeztetnek. A közölt dátum 23 nappal korábbi volt, mint a forgalmiban szereplő. Azért, mert két éve, a lejárat előtt, korábban csináltattam meg, mert elutaztunk az autóval. Mivel a lejárathoz képeset 30 napon belül voltam, a lejárati napfordulóval állították ki a forgalmit. Viszont, a központi nyilvántartótó, eszerint, a vizsgaállomás időpontját tartja nyílván. Idén viszont csak 2 nappal a napforduló előtt volt a vizsga. Vagyis, nyilvántartási lekérdezés alapján 21 napig lejárt műszakival közlekedtem. Pedig, nem.
Úgyhogy, az ellenőrzést, hiszi a piszi.
30 nap után lesz közigbírságos, addig nem történik semmi.
Ezért nem jelzett a két hétre és a 21 napra sem.
Nem tudom, honnan veszed a 30 napot és a közigazgatási bírságot.
Egyszerű helyszíni bírsággal büntethető, a 63/2012-es kormányrendelet alapján. Az első büntetési tartomány, ha „a jármű műszaki érvényességi ideje több mint három hónapja lejárt, de hat hónapot nem haladta meg”.
A kormányrendeletben a „közig” szórészlet nem is szerepel, ugyanígy "30 nap", vagy "harminc" sem.
A közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések körét – mint a címe is tartalmazza – a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet adja meg.
Ebben viszont nincs említve a lejárt műszaki érvényesség. Az idetartozó szabálysértések összefoglaló címei:
- A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések
- A vasúti átjárón való áthaladásra vonatkozó rendelkezések
- A továbbhaladás tilalmára vonatkozó rendelkezések
- Az autópálya leálló sávjának igénybevételére vonatkozó rendelkezések
- A behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra vonatkozó rendelkezések
- A természet védelmére vonatkozó rendelkezések
- az ED törvényre vonatkozó rendelkezések
a rendeletben tételesen megszabott módon-, illetve mértékben való megszegése.
Országgyűlési munkabizottság javaslatára a belügyminiszter állásfoglalást adott ki: a jogszabályi alsó határ (három hónap) előtt csak figyelmeztetnek a rendőrök.
A javaslat indoklása az volt, hogy a cél a jogkövető magatartás irányába terelés. A bírság a műszaki vizsgára megfelelő felkészítéstől vonná el a pénzt; pedig a társadalmi érdek az, hogy a járművek minél biztonságosabb műszaki állapotban legyenek, nem a bírságdíj beszedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!