Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Van valami jogszabály arra,...

Van valami jogszabály arra, ha elütnek egy álltot?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy ha egy sofőr elüt egy állatot, akkor köteles megállni és lehúzni az útról? És ha nem áll meg akkor büntethető?

2016. nov. 1. 21:19
 1/5 anonim ***** válasza:

Elütsz egy őzet?

Felhívod a vadásztársaságot, ők meg kiszámlázzák neked.

2016. nov. 2. 08:00
 2/5 anonim ***** válasza:

Én egy hónapja kaptam el egy őzet, megálltam, rendőrt hívtam, jöttek a vadászok stb. Élt még a jószág, bíztam benne, hogy még meg lehetne menteni - de kimúlt mire kiért a hatóság.

Úgy tájékoztattak, hogy ahol vadveszély tábla van - és külterületen szinte mindenhol van - eleve bukod, mert neked kell előrelátóan vezetni. Miért nem mész 90 helyett 50 - nel, ha 50 - nel kapod el, akkor miért nem 30 - cal? Tehát sehogy sem jó, az meg nem életszerű, hogy minden lakott területen kívüli főúton lépésben hajts, mert mi van, ha eléd ugrik egy őz? Úgy mondták, hogy a gyakorlat az, hogy mindenki állja a maga kárát, a vadászok az őzet, te a kocsid javíttatását, nálam ez 90 ezer pénzbe került.

Remélem ennyiben megáll a dolog, ha esetleg még jó magyar módra utólag még kiszámláznak valami sarcot - azt ígérték nem lesz ilyen - de ha lesz, akkor a legközelebbi hasonló esetnél kövér gázzal elmegyek a tetthelyről.

2016. nov. 2. 10:18
 3/5 anonim ***** válasza:
Ha ott hagyod, azzal balesetveszélyes helyzetet teremtesz. Szóval minimum cibáld le a padkára és MINDIG hívd ki a vadászokat (vagy a rendőröket, ők tudni fogjak melyik az illetékes vadásztarsasag), mert a dögre jönni fognak a rókák, ami tovabbi veszelyhelyzetet jelent.
2016. nov. 2. 10:37
 4/5 anonim ***** válasza:

Elvben a hivatalos eljárás ilyenkor az, hogy:

Az útról leviszed a vadat.

Rendőrt hívsz, helyszínel, jegyzőkönyvet ír. Általában a vadveszély tábla kint szokott lenni, tehát az tuti, hogy valamilyen szinten te vagy a felelős ez esetben. Erre mindig figyelj, mert ha a tábla kint van, de nincs kiegészítés alatta (pl 10km), akkor ugye a következő kereszteződésig van érvényben, ami ki tudja hány 10 km-re van. Tehát ha a 30 km bármely méterén elütöd a vadat, és volt kint tábla, akkor az a te felelősséged alapesetben. Szóval alapesetben egy figyelmeztető tábla, de sajnos jogszabály is van a tábla mögött, amit szerintem sokan nem tudnak.

Kivéve, hogyha kerítésnek kéne kint lenni, de nincsen. Ilyenkor hiába van kint tábla, a társaság nem tett meg mindent a biztonság érdekében. Bár szerintem ez itthon inkább autópályákra jellemző. Ha van kerítés, de ennek ellenére a vad az úton volt, és elütötted, akkor biztos, hogy nem te vagy a felelős, mert lehet megsérült a kerítés, vagy nem volt elég hosszan kiépítve a szakasz.

Ha szerencséd van, megúszod egy ejnye-bejnyével. Pl. féktávon belül, kanyarban történt, stb, stb. Ha durvább a helyzet, szét van trancsírozva az állat, féknyomok, nyíl egyenes szakasz, stb, akkor akár 5000-50.000 Ft a bírság. Csak a rendőrtől ugye, és még a vadásztársaság nem jött ki. A rendőr mindig értesíti a helyi vadásztársaságot ilyenkor. Már csak azért is jó rendőrt hívni, mert lehet ő úgy bírálja el, hogy ez egy kivédhetetlen helyzet volt, kanyar közepén állt a vad, stb, tábla ide vagy oda. Tehát a biztosító esetében mindenképp van egy hivatalos papírod, amibe nem köthet bele senki.

Haza nem viszünk vadat, mert lopásnak számít, és rosszabbul lehet kijönni, mintha semmit sem csináltál volna. Kivéve akkor, ha ezt a vadásztársaság felajánlja, mert megtörténhet, hogy azt mondja, vidd haza, és akkor az fedez(het)i a károdat. Bár biztos ami biztos, szerintem azért ezt is jó papírra vinni, aláírással SZIG számmal, mert ugye szó elszáll írás megmarad...

Ez lehet régen divat volt, hogy leléptek a vaddal és megis van a vasárnapi ebéd. Gondolom azóta változtak a jogszabályok, mert ha te elviszed a vadat csak úgy, akkor a vad értékéhez mérten komoly büntit kaphatsz, ha netán belecsúszol egy közúti ellenőrzésbe utána.

És ha hívsz rendőrt, akkor ne felejtsd el biztosítani a terepet, mint elakadásjelző háromszög pl., meg láthatósági mellény úgy tudom kötelező lakott területen kívül. Nehogy ezeken akadj fent. :)

Úgy hogy nagy dráma nincsen (kivéve, ha nincs személyi sérülés, nem totálkáros az autó), de azért nem is lehet félvállról venni egy vad elütését. Érthető, hogy ez egy macskára nem vonatkozik, de egy kisebb termetű vadnál azért már illik megállni és intézkedni, pláne egy nagyobb darabnál.

És szerintem így 2016 végén mindenképp nagyon hasznos tud lenni egy fedélzeti kamera, mert az a kiérkező rendőrnek is egy bizonyíték tud lenni. Oké, eltudja bírálni szerintem felvétel nélkül, de a felvétel az csak téged segít. Kivéve ha 120-szal ütötted el a vadat a 90-es táblánál, akkor inkább ne mutogasd... :D

2016. nov. 17. 15:55
 5/5 Kosztolányi József válasza:
2019. máj. 10. 22:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!