Hamarosan lejár a jogsim és a kormányhivatalnál kapni fogok ideiglenes jogsit? Azzal vezethetek külföldön?
Nem tudom mennyi a hamarosan. Azt sem, hogy megvan-e az orvosi alkalmassági?
Nem kell kivárni a fordulónapot. Ha az orvosi nem több mint 30 nappal a lejárat előtt készül, akkor a lejáró fordulónappal hosszabbítanak, tehát egy napot sem veszít. (És, ha évekből veszít valaki 35-40 napot, akkor mi van?)
Most néztem néhány nagyvárosban időpont-foglalási lehetőségeket (okmányirodában, kormányablaknál): akár már hétfőre is van, több foglalható időpont.
A vállalási határidő – legfeljebb – 8 nap, de többen, akár vidéken is, megkapták akár 5-6 nap múlva is.
Tehát, ha nulláról indul is, ha hétvégén foglal hétfő délutáni időpontot, hétfő délelőtt megszerzi az orvosi alkalmasságit (ha a háziorvos nem rendel, nem gond, más orvos is megcsinálhatja. Ha foglalkozás-egészségügyi orvoshoz megy, ő akár 2. csoportos ≈hivatásos≈ alkalmasságit is ad), akkor legkésőbb 9-én, kedden, átveheti az új engedélyt.
Ha az újat a csináltatás helyére kéri (nem otthonra postázva), akkor nem kell leadni a mostanit. SMS-ben értesítik, ha megérkezik és mehet átvenni.
Amíg érvényes, használhatja a jelenlegi vezetői engedélyt. Ha úgy néz ki, hogy nem lesz készen az új ennek lejáratig, akkor kap ugyan papírt az okmányirodában, kormányablaknál, de azzal csak belföldön vezethet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!