Mekkora össztömegű autóval lehet 3,5T össztömegű utánfutót húzni?
8méteres, dupla autószállító, ráfutófékes trélerről lenne szó. Ezeknek az össztömege 3,5T.
BE jogsi kell hozzá, ezt tudom.
Az autón 3,5T-s vonóhorognak kell lennie, ezt csak sejtem.
Mekkora össztömegű autóra lehet rakni 3,5T-s horgot, amivel szabályosan elhúzhatok egy 3,5T-s trélert?
Első nekifutásra azt gondoltam, hogy egyértelműen olyanra, aminek a össztömege 3,5T. Aztán találtam pár pickupot, aminek az össztömege 2,8T körül van és 3T-s horoggal hirdetik. Ezekre például lehetne rakatni 3,5T-s vonóhorgot?
John_McClane
A 6/1990 köhém rendelet 21.$ (4) paragrafusát érvényteleníti a 22.$ (2). Jogilag így lehetséges, hogy egy 3.5t-s autó vontathat egy 3.5t-s utánfutót.
21.§ (4): Ráfutó fékkel felszerelt pótkocsi abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű össztömegének a háromnegyedét.
22.$ (2): Európai típusbizonyítvánnyal rendelkező járművek esetében a vontatható pótkocsi össztömeget az európai típusjóváhagyás során meghatározott értékkel megegyezően - a 21. § (2) és (4) bekezdésében meghatározott feltételek figyelmen kívül hagyásával - kell megállapítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!