Kezdővezetői engedéllyel húzhatok lassú járművel pótkocsit?
Egyik ismerősöm felkért, hogy nem tudnék e neki besegíteni(mezőgazdasággal foglalkozik)a hétvégi aratásban sofőrként, egy piros rendszámos MTZ-vel kellene húzni egy nehézpótot. Azt tudom hogy lassú járművel húzhatok nehéz pótkocsit, csak azt nem, hogy ezt megtehetem kezdővezetői engedéllyel, vagy ez csak a személyautóra vonatkozik? Neten konkrétumokat nem találtam ezzel kapcsolatban, de nekem valamiért úgy rémlik, az oktatóm azt mondta hogy ez a 2 éves eltiltás erre nem vonatkozik, ezért gondoltam inkább megkérdezem, nehogy ezen ússzon el a jogsim.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Akkor neked mindenki egyhangúlag hülyeséget állított :-)
Tény, hogy ez a kérdés sokszor feladja a leckét a hétköznapi embereknek, pedig még elméleti vizsga kérdésként is bent van az adatbázisban, szépen megindokolva (nemzeti kategóriára nem alkalmazható a kezdő vezetőkre vonatkozó korlátozás)
Az is igaz, hogy még a rendőrök között is van olyan, aki nem ismeri elég jól a KRESZ-t, de a rendőr szava sem szent, ha az állampolgár nem ismeri el a vétkét, megkérheti a rendőrbácsit, hogy nyugodtan jelentse fel, de azért előbb kérdezze már meg egy közlekedési kollégájától, hogy ő mit szól ehhez, ne blamálja magát a feljelentéssel...
Azt nem nevezném rutinnak, hogy a sárvédőn ücsörögve elsztorizgattaktok. Nehogy egyszer összehajtogasd az egész szerelvényt, mert elméletben megtanultad...
Piros+piros rendszámmal nem lehet gond.
Nagyon eltávolodtunk már attól, amit a kérdező tudni szeretett volna.
A B kategórián tanultak messze vannak attól a tudástól, ami egy mezőgazdasági vontató (piros rendszámmal lassú jármű) megrakott pótkocsival való, biztonságos vezetéséhez szükséges, de a jogszabály megengedi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!