Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Folytonos mozgást végző jármű?

Folytonos mozgást végző jármű?

Figyelt kérdés

Üdv,

A kérdésem két fő szempontra tagolódik, első az lenne, hogy láttam egy kis-okos videót amiben egy kerékbe tettek golyókat (lehet csapágygolyót de nem a tengelyhez) és kis barázdák voltak a kerék felni részéhez közel, tehát "félbevágva" mutatják a kereket, ami egy tengelyen aképp kezd folytonos mozgásba ha meglökik és a pl. 30 barázdákban lévő golyók a barázda egyik végéből a forgásnak megfelelően a másikba gurul (röpsúlyos mozgás?!).

Ilyen NEM röpsúlyos kuplungra gondolok lehetséges? Tehát a kereket ily módon fel lehet használni közlekedésre? Kicsiben majd megcsinálom, de arra vagyok kíváncsi, hogy ez nagyban, bizonyos súllyal terhelve is képes e - szinte - folytonos mozgást végezni?

Másik, ugyanígy ide tartozik, láttam, hogy egy személy nem elektromos rollerrel közlekedik viszont nem is lökte magát nagyon szóval valamelyest megmaradt az energia, most ez normális a komolyabb, innovatív és drágább rollereknél, vagy hasonló működése lehet?

Keresgéltem de nem nagyon láttam ilyesféle járművet..

Köszönöm!

2015. aug. 25. 18:36
 1/4 A kérdező kommentje:
Megint jól fogalmaztam így mobilon.. még megjegyezném, hogy a kis fogak vagy barázdák a felni alatt, belül vannak és mindegyikbe megy egy-egy golyó.
2015. aug. 25. 18:39
 2/4 anonim ***** válasza:

"Az energia nem vész el, csak átalakul "Nem lehet viszont olyan gépet építeni, amelyik 100% hatásfokkal tud dolgozni, a perpetuum mobile (örökmozgó) laboratóriumi körülmények között látványos tud lenni, de azon kívül nem működnek.

Csak egyetlen erő a sok.közül amit a mozgásbán lévő gépnek le kell győzni: a súrlódás. Olyan mennyiségű energiát emészt fel, ami már sík terepen is mozgásképtelenné teszi az örökmozgó masinát

Külső erőkkel mozgásban lehet tartani, de az csalás ( lejtőn, hátszélben)

2015. aug. 25. 19:01
 3/4 anonim ***** válasza:
Amit keresel az a perpetuum mobile, de nem létező dolog. Az előző bőven leírta. Ha képes is működni egy ilyen szerkezet, az egyre csak lassul végül megáll. Terhelés nélkül azért tűnik működőképesnek, mert lassan áll le. Terhelés alatt talán el sem indul. A roller enyhe lejtőn mehetett.
2015. aug. 25. 20:48
 4/4 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a válaszokat. Igen perpetuális (remélem helyesen írom) mozgásról néztem videót, önmagában mozgó masinákat mutattak be.
2015. aug. 25. 22:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!