Le kell adnom a vezetői engedélyem egy baleset után?
Január 8.án havas úton közlekedtem és nem biztosítottam elsőbséget a szemből érkező autónak, vagyis nem bírt megállni, ennek következtében összeütköztünk.
Személyi sérülés nem történt csak kár keletkezett!
Most 4 hónapra a baleset után kaptam egy határozatot, amiben megbüntettek 130 000 Forintra, és 3 hónapig eltiltottak a vezetéstől!
Meghallgatást kérhetek, de 9.nap után emelkedik jogerőre! Nem kérek meghallgatást mert munkához, megélhetéshez szükségem van a jogsira, és csak húzom halasztom annál később veszik el s kapom vissza!
A kérdésem hogy mit tudok tenni ez esetben hogy vagy ne vonják be, vagy csökkentsék a 3 hónapot! Úgy tudom újravizsgáznom nem kell csak ha 4 vagy több hónapra vonják be!
És a nagy kérdés: MEDDIG VEZETHETEK MÉG? 2015.04.02 a levél átvételének időpontja...
És honnan tudom meg hogy lekell e adnom, vagy nem? egyáltalán mikortől kezdődik a 3 hónap s mikor fog lejárni? Ilyenekről bezzeg nem tájékoztatnak!
Köszönöm szépen!
Értem, igen a másik személy rendőrt hívott, de sajnos ismerte is a kiérkező rendőröket!
Tehát nem kell leadni, csak nem vezethetek 3 hónapig, de ha 9 nap után emelkedik jogerőre, akkor már ápr-15-től nem vezethetek, egészen jun 11.ig, ha jól értelmezem... Vagy küldenek ki egy papírt hogy mikortól meddig?
Köszönöm..
"Úgy tudom újravizsgáznom nem kell csak ha 4 vagy több hónapra vonják be!"
Nem. Alap esetben a 6 hónaptól hosszabb eltiltásnál kell az utánképzés.
"És a nagy kérdés: MEDDIG VEZETHETEK MÉG? 2015.04.02 a levél átvételének időpontja...
És honnan tudom meg hogy lekell e adnom, vagy nem? egyáltalán mikortől kezdődik a 3 hónap s mikor fog lejárni? Ilyenekről bezzeg nem tájékoztatnak!"
Pedig tájékoztattak. A levélben benne van, hogy mikor emelkedik jogerőe! Ez általában az átvételtől számított 15. nap, ha nem fellebbezel.
Ha ápr. 02.-án vetted át a tértivevényen, és nem felllebbezel, akkor április 17.-étől nem vezethetsz.
Aztán majd az okmányirodától is fogsz kapni egy levelet úgy kb. 20-a környékén, hogy 8 napon belül fáradj be hozzájuk és add le a jogsidat!
Sanyinak meg ne higgy, nem lesz kezdő a jogsid ha most se volt az!
:D
Igazad lehet a kezdő vezetői engedéllyel, bár egy pár helyen elég zavaros a megfogalmazás.
"A kezdő vezetői minősítés két éves próbaidejének számítása a közlekedési szabálysértés vagy bűncselekmény miatt jogerősen kiszabott járművezetéstől, járműfajtától vagy kategóriától eltiltás, vagy a vezetői engedély meghatározott időtartamú visszavonásának leteltét követően újra kezdődik."
Most találtam egy ilyet: Ami nagyon lényeges változás a korábbi szabálysértési kódexhez képest az az, hogy az eltiltás tartama a vezetői engedély leadása napján veszi kezdetét. Korábban az eltiltás hatálya a szabálysértési határozat jogerőre emelkedésével kezdődött, vagyis ha az eljárás alá vont személy nem adta le a vezetői engedélyét, hanem az eltiltás hatálya alatt vezetett, az eltiltás időtartama a határozat jogerőre emelkedésétől számítva eltelt, vagyis amennyiben utánképzésre nem volt köteles, le sem kellett adnia a vezetői engedélyét, törölték a nyilvántartásból. Ez a szabály megváltozott, tehát az eltiltás tartama a gépjárművezető engedély leadásától veszi kezdetét és nem a jogerő napjától.
A határozatomban nem írnak leadás idejét, csak annyit hogy: Felhívom figyelmét, hogy a B kategóriába tartozó járművek vezetésének tilalma a szabálysértési határozat jogerőre emelkedésétől veszi kezdetét!
Fentebb ez áll: ... Ha az arra jogosult személy nem nyújt be meghallgatási kérelmet, a határozat átvételétől számított 9. napon jogerőre emelkedik...
MOST MÁR TÉNYLEG NEM ÉRTEM... Most akkor vezethetek még vagy nem? Köszönöm... :)
#7:
egySanyi:
Igen, de csak akkor ha az eltiltást a kezdő időszakban sikerült összehoznia!
Pedig ott van leírva:
"Felhívom figyelmét, hogy a B kategóriába tartozó járművek vezetésének tilalma a szabálysértési határozat jogerőre emelkedésétől veszi kezdetét!"
"Ha az arra jogosult személy nem nyújt be meghallgatási kérelmet, a határozat átvételétől számított 9. napon jogerőre emelkedik..."
Ezek szerint valamiért lecsökkentették a fellebezési határidőt 9 napra, de egy biztos, a mai naptól (ápr.9.) nem szabad vezetned.
Azt, hogy az eltiltás a jogsi leadásának napjától él, nem tudom honnan vetted, én még csak hasonló szabályról se hallottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!