Lehet jogos követelésem a szerelő ellen? Tehet ilyet, hogy hibafeltárás után engedély nélkül szétszedi az autómat, és nem hajlandó összerakni eredeti állapotában, ahogy én odavittem?
A helyzet a következő: bevittem az autómat (Renault Twingo)szerelőhöz, mert nem volt jó a fűtés. Nem fújt meleget. Fűtőmotort cserélt, meg egyéb kis kütyüket, amiket ki is fizettem (30.000.)ft. De továbbra sem volt jó a fűtés. Visszavittem két nap múlva, erre tegnap közli velem, hogy valami hengerfej, meg tömítés nem jó, ki kell cserélni, ami nekem olyan 60.000.-be fog kerülni. Megbeszéltük, hogy ma délig telefonálok, hogy csináltatom, vagy nem, addig nem nyúlnak hozzá. Erre ma közli velem, reggel 8-9 között hívtam, hogy már szétszedte, és mindenképp meg kell csináltatnom, hogy ki tudjak vele gurulni a műhelyből, különben meg nem is tudja visszatenni a régi tömítést.(Állítólag)
Magyarul belekényszerített ebbe a helyzetbe, de én már nem akarok ennyit rákölteni, és mondtam is neki, hogy az engedélyem nélkül nyúlt hozzá. És még ő van felháborodva. Szóval menjek a fogyasztóvédelmisekhez? Persze az eddigi munkáról se számla semmit nem adott. Segítsetek légyszi, mit tudok tenni?
ilyenek ezek az autoszerelok...nemsok becsuletes van sajnos.
enis elvittem hogy szar...csinalt rajta valamit 50ezert forint...meg szarabb lett. visszacsinalni persze mar nem tudja.
A futes egyebkent szerintem azert nemjo mert el van koszolodva rendszer. A csovek amin aramlik a levego szepen lehuzod, trisoval meg vizzel(slag) kimosod tobbszor is az egesz rendszert. Minden mosas utan varni kell 20 percet es a csoveket 3x kitisztitani.
Ezt nekem egy autoszerelo mondta el hogyan kell, ha o csinalnta volna meg, az 20papir lett volna. Ramegy az egesz nap.
A hengerfejtömítésből tényleg nem lehet visszaszerelni a használtat, mert úgy kell lekaparni a blokkról. Viszont filléres cucc betenni egy újat, anélkül hogy csinálna bármi egyebet. Mondjuk a hengerfejtömítésnek nem sok köze van a fűtéshez, legalábbis annak hiányához. Ha a hengerfejnél van gond, akkor a motor forralja a hűtővizet, amitől elvileg 'jobbnak' kéne lenni a fűtésnek.
Viszont ha akaratod ellenére csinál valamit, az egyértelműen szabálysértő, minimum a fogyasztóvédőknek lehetne szólni.
No én ezért nem viszem szerelőhöz,mert ilyen f@sz a legtöbbje,és a korrekt/profi szerelő ritka mint a fehér holló.Ha nem akarsz fizetni neki akkor legfeljebb elvontatod magad az autót, (egy haverod segítségével). Pereskedni ?...hát nem tudom hogy megéri-e,nekem még nem volt-e ilyen ügyem.
a Renault-oknak típus hibája a fűtésprobléma,amit az esetek 90 %-ban a fűtőradiátor eldugulása/vízkövesedése okozza. Nem folyik át rajta rendesen hűtővíz.
Ilyenkor sohase fúj meleget,legfeljebb langyosat.
Ha hengerfejes az autó akkor váltakozva fúj egyszer meleget,egyszer hideget,mert ilyenkor állandóan levegő kerül a rendszerbe(hengerfejnél),és ahogy éppen kijön a légbuborék,akkor lesz meleg a radiátor,ahogy újra bekerül egy újabb nagy adag levegő ebbe ,megint hideget fúj a ventilátor. Ez a veszélyesebb,mert akár meg is tudod főzni az motort,hiába van kint -10C°,tehát hengerfejes autóval ne nagyon közlekedjünk.
Tehát ilyenkor váltakozik a meleg-hideg.
Ha a hengerfej tömítés égett át annak anyag ára kb 3000 Ft ,+ új hengerfejcsavar készlet kb 2000 Ft,új fagyálló 4-5 liter 2000 Ft. A síkoltatás kb 3-4000 ft,(de ez 1-2 napig is tarthat,a gépműhelytől függően),de nem mindig szükséges feltétlenül megcsináltatni. A szerelési munka díj : Egy autóműhely ezt max 3-4 órás munkával szét és összerakja,,de 20 ezer-nél nem hiszem hogy többet kéne kérnie munkadíj gyanánt.Ezeket az árakat azért írtam hogy ha mész a szerelőhöz,és magyarázni kezdi hogy ilyen olyan drága minden,akkor tisztába legyél az árakkal.
Nos én a fűtőradiátorra gyanakodnék elsődlegesen,nem a hengerfejre,ez kb 8-10000 ft-ba kerül maga az alkatrész,és a csere kb 4-5 órába munkaórát igényel,mert szét kell szedni a műszerfalat,hogy hozzáférj a fűtőboxhoz,és ez elég macera.
Ha van műszaki kérdésed,szívesen válaszolok,de jogilag sajnos nem tudok hozzászólni.
1 Renault tulajdonos
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!