Lehet-e járógipszben automata váltós autót vezetni?
18 éves múltam. Autóra meg van jogsim. 1,5 hónpa sportolás közben súlyos boatörést szenvedtem a BAL lábamon. A fekvőgipszet holnapután délután veszik le. Szinte biztosan járógipszet kapok. Ezzel mehetnék iskolába.
Vonattal járok.A vasútállomás kb. 4 km-re van tőlünk, míg a (másik településen a) sulitól is kb. 2 km-re.
Szabad-e járógipszben autót vezetni?
Nem lehet mert gátol, és van is benne valami.
Csak egy kis szösszenet. Egyébként oktatáson (nem egy kategóriát végigjártam) kategorikusan azt mondják, hogy semmilyen gipszben nem lehet. Erre illene 18 évesen emlékezni;)
A cikkben kéztörésről van szó. Viszont idézném a cikk által említett kresz szabályt:
4. § (1) Járművet az vezethet, aki
a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs;
b) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá
c) a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.
És a b) pontnak megfelel, ha automata és a bal lába sérült. Éppen ezért vezethet automatát mozgáskorlátozott személy is akinek az egyik lába le van bénulva, mert csak egy láb kell a vezetéséhez.
Lennétek szívesek tovább olvasni:)
Alatta a lábtörésre is kitérnek, pont ugyanez a helyzet, bal láb, automata váltó, mérlegelhető, de büntetne érte a rendőr. És szerintem abszolút jogosan
Így van, vezethetsz! Hivatalosan is, és fizikailag is!
Én már többször is vezettem (ráadásul) bal lábbal automatát, mert a jobb lábam volt járóképtelen :)
A törvény nem tiltja egyértelműen a gipszben való vezetést, csak annyit mond, hogy a jármű biztonságos vezetéséhez szükséges állapotban kell lenni.
Ennek megítélése elsősorban az intézkedő rendőrtől függ, de automata autónál a begipszelt bal láb nem lehet probléma. Főleg, mivel az autóban ülve valószínűleg nem is fogja a lábadon észrevenni a gipszet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!