Hogy lehet vezetés közben elaludni?
Nem tehetsz ellene, hiába is küzdesz, az agyad egyszerűen leszabályoz. nagyon veszélyes állapot, így jönnek össze a halálos balesetek - a gyorshajtás mellett az egyik legveszélyesebb dolog az autóban.
Ha ilyen tapasztalsz, állj félre az első pihenőnél és hunyjál egyet a kocsiban. Vagy persze még jobb egy motelban.
Kávézni és továbbmenni veszélyes, mert lehet, hogy látszólag frissülsz valamennyit, de a vezetés monotóniájától meg az egy helyben üléstől úgyis visszaesel pár perc múlva.
Van a fáradtságnak egy olyan pontja, amikor már nem érzed igazán, amikor már nem irritál a gondolat, hogy jajjjjjj mi lesz. Jól írták az előbb, mikro-alvások jönnek, amit nem ismersz fel.
Azt kivánom neked, soha, de soha ne tapasztald meg, milyen érzés ENNYIRE fáradtnak lenni...
Ha jól emlékszem, az alábbi kétrészes dokumentumfilm valamelyikében:
egy önkéntes autóba is ült kialvatlanul, elektródák mérték az alvást és anélkül hogy tudott volna róla, aludt vezetés közben... Természetesen "laboratóriumi körülmények közt" tesztelték ezt.
Ez embertől függ, van aki otthon is elalszik a lábán, az nyilván a kormánynál is könnyen elalszik.
És vannak olyanok, akik ha fáradtan lefekszenek, akkor is kell neki egy óra hogy elaludjanak. Én is ilyen vagyok, akármilyen fáradt legyek, nem tudok elaludni autóban, buszon, még utasként sem. Egyszer 30 órát buszoztunk egy kirándulás alkalmával, ott sem aludtam egy percig sem, végig figyeltem a tájat. Sokat vezetek éjszaka is, van hogy érzem hogy fáradt vagyok, de egyszerűen nem tudnám becsukni a szemem. Remélem soha nem is fog ez előfordulni velem.
Csak pislogsz egyet, de az percekig tart. Legalábbis ezt mondták olyan ismerősök akik már jártak így.
Én kocsiban nagyon jól tudok aludni. De nem akkor ha vezetek. Akár milyen fáradt is vagyok ha vezetni kell akkor kapcsol az agyam és újra "éber" leszek (bár nem annyira mint kipihenten, reakcióidő is több, de még nem veszélyes mértékben). Közben érzem hogy már fájnak a szemeim, nem is vagyok valami jól de elaludni nem tudnék.
Természetesen óvatos vagyok. Rendszeren nem is vezetek, főleg nem fáradtan. De volt már ilyen a pár év alatt amióta jogsim van.
De nagyjából tudom hogy mit bírok. És tudom hogy miután már kezdenek fájni a szemeim még pár órát bírok vezetni.
És a vég előtt elkezdek hosszúakat pislogni(vezetés közbe ilyen még nem volt) a hosszú pislogásokat meg még észlelem. És ha vezetés közbe az előjönne, na akkor már pár percen belül mindenképp megállnék.
Na de azért jó a motor. Olyanról még nem hallottam hogy valaki motorozás közben aludt volna el :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!