Helikopter kollektív kormányán mi az a tekerhető "markolat"?
vagy
És hogy emelkedik? Magát az egész kormányt húzod felfelé, mint a kocsiban a kéziféket, de akkor mi a "markolat" szerepe? A rotorlapátok állásszögét állítja, vagy valami zár, valamit rögzít, biztosít? Mert egy irányba lehet tekerni, vissza felé meg csak ha a gyűrűt felhúzzák.
Én úgy tudom a markolat egy kvázi gázkar, tehát a rotorlapátok tengelyének fordulaszámát szabályozod.
A rotorlapátok dőlését a kar fel-le húzgálásával szimmetrikusan állítod, tehát emelkedik ill. ereszkedik a gép.
A botkormánnyal asszimmetrikusan állítod a dőlésszöget, így lehet előre-hátra-balra-jobbra dönteni a gépet.
A lábaidnál lévő pedállal pedig a függőleges tengelye mentén tudod jobbra-balra forgatni a helikoptert, gondolom a hátsó rotor fordulatszámának csökkentésével-növelésével.
Igen, igazad lehet, most találtam a neten egy angol nyelvű helikopter kézikönyvet, ott egy ábrán Throttle-ként van megjelölve.
Ha a gázkart emeljük, akkor fordítja a rotorlapátok szögét.
THROTTLE CONTROL
A gázkar funkciója, hogy szabályozza a hajtómű fordulatszámát.
Ha a correlator vagy governor rendszer nem működteti az elképzelt fordulatszámot
amikor a kollektívet emeled, vagy csökkented, vagy a rendszer nincs beépítve,
a gázkart markolatát kézzel kell fordítani azért, hogy fenntartsuk a fordulatszámot. Fordítsuk a gázkart kifelé, hogy növeljük a fordulatszámot,
fordítsuk a gázkart befelé, hogy csökkentsük a fordulatszámot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!