Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Garázs előtt parkolás, hány...

Garázs előtt parkolás, hány méter?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy volt már ilyen kérdés, de világos válasz sehol sem érkezett.

A történet a következő. A társasházunk mögötti terület gyakorlatilag egy nem lezárt udvar, előbb 1-2 méternyi növényzettel, illetve egy szakaszon pincelejáróval és egy kis beton fallal, utána van 7-8 méter, majd egy garázssor. A lakók, akik nem rendelkeznek garázzsal, a házzal párhuzamosan szoktak megállni a növényzetes részhez vagy a kis betonfalhoz szorosan, hogy a garázsosok ki tudjanak állni (vagy kicsit odébb, az egész "udvar" bejárata közelében, ahol egy másik lakóház és garázssor is van erre merőlegesen). Mikor ide költöztem, már így volt, autót már annak tudatában vettem, hogy tudok a ház mögött ingyen parkolni.

Na most tegnap este, mikor jöttünk haza az asszonnyal, ahogy kiszálltunk a kocsiból, odajött egy "úriember", és azzal indított, hogy ha ő kihajt a Transporterével, és a vonóhorgával nekimegy az autónknak, akkor ő nem fog hagyni betétlapot. Szó szót követett, nyilván az egész máshogy indult volna, ha udvariasan megkér, hogy ne oda álljak, mert ő így alig tud kihajtani a kocsijával, a végén arra hivatkozott, hogy a KRESZ-ben állítólag 7 méter van, én meg mondtam, hogy utánanézek, és hátrébb álltam, ahol talán nem ekkora autót tartanak az egyébként nem túl hatalmas méretű garázsban. Szerinte ha rendőrt hív, az elvinné az autónkat, mert kimérné a 7 métert, és annál közelebb állunk.

Első dolgom volt utánanézni a KRESZ-nek, most nem idézem szó szerint, egy másik kérdésben megtették, a lényeg, hogy az egyik szerint nem akadályozhatja a ki és behajtást parkoló vagy várakozó autó, de nem ad minimum távolságot, hogy ez meddig számít. A másik nem erre vonatkozik, hanem a parkolók kialakítására, és 5 métert határoz meg minimum. 7 méterről sehol nincs szó. Viszont itt nincs kijelölve parkoló, de tiltva sincs. Akkor most hogyan? Számít-e iránymutatónak az az 5 méter ebben az esetben?

Tegnap este az eset után amúgy le is mértük, nagyjából ahol az autónk parkolt és a garázs bejárata között 6,5 méter volt a távolság. Hozzáteszem, a betonfallal szemben van az ő garázsa, ahol növények vannak, ott ez kisebb, mondjuk 5,5 méter, valamint a betonfalas szakaszon elvileg kettő kicsi autó fér el, ha egyik nagyobb, vagy egyik rossz helykihasználással áll oda, így a másik kocsi eleje vagy hátulja a növényes szakaszra lóg, akkor szintén kisebb a 6,5 méternél.

Most persze azt fogjuk csinálni, hogy nem parkolunk az ő garázsa elé, de valaki mindig lesz, aki oda parkol, arról nem is beszélve, hogy a környéken dolgozók nap közben be szoktak parkolni ide, és egyenként nem tud mindnek beszólni a garázstulajdonos úr. Így elvileg az én konfliktusom vele és másokkal megoldódik, mert másoknak nincs ilyen hosszú autója a garázsosok közül tudtommal, viszont mindig lesz, akinek beszólhat, szóval jó lenne tudni, hogy kinek is van igaza. Arról nem is beszélve, hogy ha jól tudom ki ez az ember (pár dologból kiderült, de nem vagyok biztos benne, mert nem rég lakunk itt), akkor ő az, aki téma volt a tavalyi lakógyűlésen, mert a közös képviselő hölgynek írt egy másik ügyben egy nyomdafestéket nem tűrő levelet, ami miatt a hölgy annyira ki volt, hogy le akart mondani, és a lakók győzték meg, hogy ne tegye egy ilyen ember miatt. Ezt azért írom, mert ha így van, akkor biztos fel fogja hozni a parkolás kérdését legközelebb, tehát ezért is jó lenne tudni, mi az ábra. Nyilván az autóval, de garázzsal nem rendelkező lakók többségének a legjobb megoldás valami olyasmi lenne, ha ki lenne jelölve, hogy hol, meddig, viszont ennek az embernek nyilván az 5 méter nem felelne meg, mert a Transporterének az kevés.

2014. jan. 8. 12:11
 1/3 anonim ***** válasza:
87%
Eleve a társasház közelében nem szabadna parkolni, mert ha tűz üt ki, akkor a tűzoltók nem tudnak hozzáférni a parkoló autók feletti lakásokhoz. Biztos van a közelben rendes parkolóhely, inkább oda kell állni és akkor senkit nem zavar az autó. A legtöbb rövidebb autónak is kevés az 5 m, mert ha már van garázsa, akkor az ember szeretne lazán be és kiállni, nem pedig manőverezgetni a szűk hely miatt.
2014. jan. 8. 15:41
 2/3 A kérdező kommentje:

A tűzoltó autó egyébként sem tudna bejönni ott hátul, mert ahhoz van egy túl szűk szakasz létrával meg bőven hozzáférnének hátulról is, attól függetlenül, hogy épp parkolnak-e, ugyanakkor a ház eleje meg teljesen szabad, sima járda van ott és egy út, akadályok nélkül.

Meg ilyen alapon akkor a környék, egyébként fizetős parkolóinak a több mint felét meg kellene szüntetni.

"A legtöbb rövidebb autónak is kevés az 5 m, mert ha már van garázsa, akkor az ember szeretne lazán be és kiállni, nem pedig manőverezgetni a szűk hely miatt."

Ok, de akkor hány m-nek kellene lennie? Másrészt pedig az, hogy manőverezgetni kell, az nem akadályozás, hanem zavarás kategória, amit nem tilt a KRESZ.

Azért megjegyzem a többi autóval kapcsolatban, hogy a sor legvégén van a legszűkebb hely, ott mindig egy bizonyos autó szokott állni, na ott van kb. 5 méter hely, ennél mindenütt több van, és ott is simán be tud parkolni a tulaj az átlagos hosszúságú autójával.

2014. jan. 8. 17:29
 3/3 anonim válasza:

Szia!

A helyzet a következő. Gyakorlat szerint garázskapu után 7-9 méter hosszt kell szabadon hagyni, hogy biztonságosan tudjon közlekedni egy sz.gépkocsi. Szabály erre nincs, illetve én is néztem több helyen, de nem találtam sajnos (nekem is hasonló gondjaim vannak, csak nekem a félkegyelmű szomszédaim 6 méterre ültettek egy fát, és nem ültethetem arrébb; ki bírok állni pici autóval, de nagyobbal már nem lehetne szerintem).

Az 5 méter, amit néztél, teljesen másra vonatkozik. Az építészeti dolog. Az OTÉK azt mondja ki, hogy szgk. tároló helyiségnél 5 méter hosszal kell számolni legalább. Ez nem a kinti terület, hanem a garázson belüli (vagyis tuképpen az, amit a kocsi elfoglal). Sokat számít a parkolási szög, az OTÉK leírja, hogy ha kb. 240 centis szélességű beálló rész van, és 90 fokos a parkolási szög, akkor hat métert kell széltében is(!) biztosítani a beálláshoz. Elvileg ezeknek meg kell lenniük, hiszen így kapott a ház építési engedélyt. Sok sikert a megoldáshoz! Engem már kiutáltak a gyökér tulajdonostársak, mert mertem szólni.

2014. aug. 17. 15:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!