Mi a teendő, ha elcsapok egy vadat?
Tényleg megtörtént, este 11-kor, szerencsére az őz is, a kocsi is megúszta, inkább csak föllöktem szegényt, de már jól lefékezve. Elugrott, és reményeim szerint továbbszaladt.
Amin elgondolkodtam, hogy komolyabb baj esetén mi a teendő. Kit lehet hívni este 11-kor, hogy pl. ölje meg az állatot, hogy ne szenvedjen. Ami engem illet, ki nem nyitom az ajtót, hogy egy szenvedő és vélhetően rettegő, ezért potenciálisan agresszív állattal harcba szálljak.
Az 1-es a hétköznapok során leginkább alkalmazott gyakorlatot írta le neked.
Egyébként törvény szerint, ha még él, akkor is be kell raknod a kocsiba és elvinni a legközelebbi állatorvoshoz. Ha nem él, akkor pedig értesíteni vagy köteles a legközelebbi vadász-társaságot.
Ebben az a szép, hogy a törvény nem foglalkozik azzal, hogy te azon a vidéken nem vagy ismerős, mert kb. 1000 km távolságról indultál és a végcélod még másik 1000 km-re van, tehát igen-igen átutazó vagy a vidéken, ettől függetlenül a fentieket (vagy valami hasonlót) ír elő!
#2: Király. Jó, én egy őzet ütöttem el, de megint elképzelek egy sebesült vaddisznót.
Azért alapjában urbánus gyerekként azt sem könnyű elképzelnem, amint egy élő őzet pakolok a csomagtartómba.
Ja, és ezért írtam az este 11 órát. Van egyáltalán éjszakai állatorvosi ügyelet?
Az a baj ilyenkor h még simán ki is fizettethetik veled a vad árát. Úgyhogy ha meghalt, akkor már ne csinálj semmit, csak hajts el, ha tudsz. Amennyiben nem roncsolódott annyira az autód. Ha még él, akkor persze szegény állaton jobb segíteni.
Embert is ugyanígy ha meghalna, tuti elhajtanék, ha még él, akkor segítenék. Ha már meghalt, akkor tökmindegy, feltámasztani sehogy sem lehet.
Persze, azért mondom, hogy a törvényalkotók nem foglalkoztak azzal, hogy egy egyszerű állampolgár (pl. tűsarkúban egy festett, szőke nő!!!) hogyan fogja tudni betartani, ők onnét az asztal mellől kitalálták, hogy mit kell tenni, és kész.
Őrültek!
Egy kollégám pár éve kamionnal elcsapott egy jávorszarvast Svédországban, pont Szenteste történt. Nem ment nagyon, de a jégen kifutott elé a jószág, nem bírta kikerülni. Jól összetört az eleje a Mercinek. Egy ilyen jávorszarvas hatalmas nagy, mint egy teve, akkora. Elvileg ott is be kellett jelentenie, telefonált is valahova, és tört németséggel valahogy vázolta az esetet. Közben a dög kicsit ücsörgött, majd odébbállt az erdőbe. Azt mondták neki, tegyen oda a gallyakra egy jelet, és később majd vadászok utánajárnak elpusztult - e, vagy kilövik a sérült állatot. Odakötött egy piros rongyot, vagy hasonlót.
Ezzel együtt Magyarországon tartanék tőle, hogy ha jelentem még én húznám a rövidebbet. Úgyhogy spuri, balra el. De a legjobb a nejlonzsák, és hamar otthon rotyogtatni az őz husit.
Idehaza viszonylag kevés a tigris ,de a vérnyúl sokkal veszélyesebb..
Amúgy ha nagyon összetörik a kocsi és nincs kint vadveszély tábla, akkor érdemes rendőrt hívni,mert néhány év perlekedés után talán fizet a vadásztársaság, egyébként minden esetben az elhúzás nagyon gyorsan a legjobb megoldás. Opcionálisan csomagtartóba bepakolt pörköltnekvalóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!