EGYENRANGÚ ÚT, VAGY SEM? Egy régi, alapozott, de leromlott minőségű aszfaltos út, - kontra régen földút, mára már egész jól funkcionáló, egyrétegű, de elég sima, friss aszfalt, bitumen anyagú gyorsan elkészült de jó út.
A kisvárosban, ahol lakom, két aszfaltozott út között,kaviccsal szórt földutak voltak. Természetesen mindenki ennek megfelelően közlekedett. A merőlegesen lévő földutakról mindenki megadva az elsőbbséget hajtott ki az aszfalt útra.
Viszont azóta egy új módszerrel az eddigi föld utak bitumenes burkolatot kaptak, bár minősége a gyors elkészülés és az olcsó technika miatt nem valami jó, de az eddig meglévő aszfaltosok azóta minőségileg romlottak.
Viszont akkor egyenrangú utaknak lehet tekinteni őket? De ha betartanám a szabályokat, akkor naponta akár 20-szor is összetörhetném a kocsimat, ha jobbról kimennék a régi úton közlekedő elé, ugyanis még mindig a régi rend szerint közlekednek. Maradt a régi elsőbbség megadás, mert még mindig jobbnak tekinthető a régi út a technika miatt.
Na, de ha valaki erre téved frissiben, honnan tudja hirtelen eldönteni, kinek is van elsőbbsége? Egyenrangú kereszteződés tábla azóta sincs, írtam emailt önkormányzatnak, természetesen nem válaszoltak.
"Maradt a régi elsőbbség megadás, mert még mindig jobbnak tekinthető a régi út a technika miatt."
Na, itt egy fontos kérdőjelet nem írtam ki, mert ez itt a lényeg, vagyis:
---Maradt a régi elsőbbség megadás, mert még mindig jobbnak tekinthető a régi út a technika miatt???---
Itt jön be a képbe az örök mondás: Annak van elsőbbsége akinek megadják.
Ha bitumenes mindkettő akkor egyenrangúként kell kezelni, viszont mint írtad sokan megszokásból közlekedne rajta, ezért fokozott figyelemmel kezeld a kereszteződést.
Szilárd burkolatú út mindkettő, így egyenrangú kereszteződésnek minősül az ilyen.
Ki kellett volna tenni a "Forgalmi rend változás!" táblát, vagy a macisajtokat/stoptáblákat.
Amúgy hol van ez? Le kéne biztosítózni az autómat.
Kösz a válaszokat, tehát jobbkezes, -én is így gondolom, viszont egyenrangú táblák híján marad minden a régiben.
Jeleztem már az önkormányzat felé, illetve szintén kérdést tettem fel, hogy kinek is van tehát elsőbbsége.
Ilyen piti kérdésekkel nem foglalkoznak. Egész addig, amíg nem lesz nagy baj és 3-4 ember élete árán talán lesz egyenrangú útkereszteződés tábla is.
Csak az a baj, hogy néha még én is megfeledkezem, hogy jobban teszem, ha megállok a bal felől érkezőnek és volt már forró helyzet, pont itt.
De nem kell ide utazni annak sem, aki biztosítózni akar, mert országszerte sok ilyen hely van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!