Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Kell segédmotorra elsősegély...

Kell segédmotorra elsősegély láda?

Figyelt kérdés

2013. szept. 22. 11:06
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
34%
nem. Sőt, már nagymotorra és autóra sem kötelező.
2013. szept. 22. 11:23
 2/12 anonim ***** válasza:

Láda semmiképp, de segédmotorra elsősegélycsomag se kötelező!

Gépjárművekre pedig még kell, sokan keverik az izzókészlettel, mert az tényleg nem kötelező!

106. § 20

Megállapította: 50/2009. (IX. 30.) KHEM rendelet 1. §. Hatályos: 2010. I. 1-től.

(1) A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:

a) oldalkocsi nélküli motorkerékpár, motoros tricikli és négykerekű segédmotoros kerékpár (mopedautó) esetében:

aa) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 2 db

ab) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 1 db

ac) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db

ad) fóliakesztyű: 1 pár

ae) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs

af) olló (rozsdamentes acélból, 110–150 mm-es): 1 db

ag) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db

ah) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db

ai) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db

aj) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db

ak) elsősegélynyújtás képekben: 1 db

al) tartalomjegyzék: 1 db

2013. szept. 22. 11:50
 3/12 anonim ***** válasza:
0%

Gratulálok a hülyéknek, akik lepontoztak...

2012. szept. 1-je óta nem kell elsősegély csomag sem autóra sem motorra.... Jó lenne tudni mit írtok le és mit pontoztok össze vissza...

"...A pontosítás nyomán a KRESZ szabályai alapján a felsorolt eszközök hiánya egy rutinellenőrzésen nem szankcionálható. Az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedő jármű vezetője azonban egy baleset vagy tűzeset kapcsán felelősséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért. A módosítás a közlekedők józan belátásában bízva csak az ésszerű és méltányos mértékben él a bírságolás eszközével...."

Forrása a kormany.hu

[link]

Nincs szankció, nem kell. Ha elmulasztod a segítségnyújtást akkor külön felelősségre lehet vonni. De ennyi, ezzel nem éltek azóta se egyetlen egyszer sem a hatóságok, a rendőr meg nem büntet, nem büntethet ha nincs a kocsiban EÜ csomag.

2013. szept. 22. 12:04
 4/12 Dörmögő ***** válasza:
100%

"Az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedő jármű vezetője azonban egy baleset vagy tűzeset kapcsán felelősséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért"

Én beszereztem egyet mert erről már sok vitát olvastam. Én úgy értelmezem hogy elsősegély csomag kell, és szükség esetén használni kell vagy átadni olyannak aki használja. A szabályt én úgy értelmezem hogy kell lennie a kocsiban, csak közúti ellenőrzéskor a rendőr ezt nem ellenőrizheti, és nem büntethet a hiányáért. Viszont van olyan eset mikor a csomag hiánya büntetést von maga után. Leegyszerűsítve továbbra is kell, csak a közúti ellenőrzéskor nem kell bemutatni.

2013. szept. 22. 12:20
 5/12 Dörmögő ***** válasza:

# 3

És nem vagyok hülye, főleg nem süllyedek olyan mélyre hogy itt másokat hülyézzek le.

2013. szept. 22. 12:22
 6/12 anonim ***** válasza:
52%

"a felsorolt eszközök hiánya egy rutinellenőrzésen nem szankcionálható. "

Ez a mondat azért ne is haragudjatok meg a napnál is világosabb.... Ellenőrizhető továbbra is, de ha nincs akkor nincs semmi. Ahogy az is ellenőrizhető rutinellenőrzéskor, hogy kék gatya van-e rajtad, de ha épp nem kék ami rajtad van akkor nincs semmi.

Az meg, hogy "elmulasztod a segítségnyújtást" már '90 óta, mikor kitalálták úgy baromság, ahogy van. Átlag ember balesetet lát, kiszáll és egy szélvédőn szétloccsant agyú sorőrt lát akkor leginkább kidobja a taccsot vagy sikítva elmenekül. A legtöbb, ami egy nem szakembertől elvárható, hogy hívja a hatóságot. Minden más bullshit. Én nem tudnék az elmúlt 20 évből egyetlen egy precedenst sem említeni, amikor bárkit felelősségre vontak volna baleset esetén ellátás elmulasztásáért, pedig hát ugye az EÜ vizsga kötelező a jogosítvány szerzéshez, ergo bárki képes lenne rá...

Visszatérve a jogi részhez, ezt nem lehet rosszul értelmezni. 2012 szept. 1. óta az EÜ doboz NEM KÖTELEZŐ, csak ajánlott. Semmiféle jogvita nincs e felől. Ezért volt baromság lepontozni az első válaszom és ezért baromság, amit a 2. válaszoló írt, mert azóta változott a jogszabály.

2013. szept. 22. 12:27
 7/12 Dörmögő ***** válasza:
Az hogy te nem tudsz példát mondani az elmúlt 20 évből arra hogy valakit azért büntettek mert nem volt nála csomag amikor kellett volna attól arra még lehetett példa. Én azért szereztem be csomagot mert az általad bemásolt szabályban az van hogy szükség esetén kell hogy legyen nálad elsősegélycsomag, és a szabály csak azt írja hogy kizárólag rutinellenőrzés során nem szankcionálható, ezt én úgy értelmezem hogy más esetben (baleset) igeni szankcionálható.
2013. szept. 22. 12:40
 8/12 Dörmögő ***** válasza:
Amúgy linkeld már be hogy hol írják hogy nem kötelező. Mert a "nem kötelező" meg a "közúti ellenőrzés során nem szankcionálható" nem teljesen ugyanaz.
2013. szept. 22. 12:42
 9/12 anonim ***** válasza:
52%

Ami nem szankcionálható az nem kötelező. Ahogy ugye az izzókészlet sem kötelező, saját felelősséged viszont az, hogyha kiég a tompítottad akkor vagy hívsz autómentőt vagy valakit, aki hoz neked új égőt vagy ott maradsz ítéletnapig az út szélén, mert hát ugye tompított nélkül csak lakott területen belül, nappal közlekedhetsz. Vagy elindulsz és vállalod, hogy megbüntetnek, ez ugye a B verzió. Na, az EÜ doboz ugyan így értendő. Soha a büdös életbe nem fog kelleni egy átlag autósnak és az életbe nem fognak felelősségre vonni azért, ha egy tömegkarambol esetén nem kezdted el pólyába kötni a vérző sebesültet, ugyanis senkitől nem várható el - a szakembereken kívül, hogy sokkos állapotban el tudja végezni a feladatát.

Amúgy csak mondom, hogy jobban is jársz, ha nem piszkálod a sebesültet, ha komolyak a sérülései, mert azért semmit nem kapsz, ha kihívod a mentőket és bebújsz egy fa mögé sírni, de ha teszem azt szakszerűtlen ellátásod miatt lebénul vagy meghal a sérült akkor mész a hűvösre...

2013. szept. 22. 12:47
 10/12 Dörmögő ***** válasza:
100%

"Ami nem szankcionálható az nem kötelező"

Kresz szerint CSAK közúti ellenőrzéskor nem szankcionálható. Én nem is akarok többet írni ezzel a témával, mert én másképp olvasom a szabály sorait mint te, van is elsősegély csomagom, ami kényelmesen elfér a csomagtartóban, úgyhogy tőlem akár ellenőrizhetnék is.

Egyébként teljesen egyetértek azzal hogy lehet hogy mindenki jobban jár ha nem kezdem el ellátni a sérültet a legtöbb esetben. De azért ha látnám hogy elvérzik a sérült mielőtt odaérnek a mentősök azért megpróbálnék valamit csinálni. Az is lehet hogy van egy civil orvos a közelben, és szükség esetén nekem biztosítanom kell neki elsősegély felszerelést. És szerintem abban a helyzetben senki se azért adja oda a csomagot hogy ne büntessék meg, hanem azért hogy segítsen.

2013. szept. 22. 12:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!